Mali ekolozi pomagali u sadnji drvoreda

M. V.
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Članovi ekološke sekcije Osnovne škole “Branko Ćopić” učestvovali su juče u sadnji drveća na Bulevaru Živojina Mišića, a Banjaluka je tako dobila drvored crvenog javora.

Nastavnica Milica Savić Knežević, koja vodi ovu sekciju, kazala je da obilježavaju važne datume te učestvuju u svim ekološkim aktivnostima. Istakla je da su se rado odazvali jučerašnjoj akciji sadnje drvoreda.

- Naša škola ima status eko-škole, jer smo bili dio projekta “Misli o prirodi” koji je finansirala vlada Švedske. Projekat je trajao oko dvije godine - istakla je Savić Knežević za “Glas Srpske”. Dodala je da će nastaviti da se bave aktivnostima koji imaju za cilj brigu o životnoj sredini.

- Redovno organizujemo akcije sakupljanja starog papira pa ga šaljemo na reciklažu. Tako štitimo drveće, jer svaka reciklaža čuva drveće - naglasila je ona. Učenica sedmog tri iz ove škola Anja Petrović rekla je za “Glas Srpske” da su ona i njeni drugari svjesni važnosti očuvanja životne sredine. 

- Došli smo da predstavimo našu školu i ekološku sekciju, ali i da učestvujemo u sadnji drvoreda. To je važno kako bismo sačuvali zelenilo u gradu. Ovo je dobra polazna osnova da i u budućnosti ekologija i zaštita životne sredine budu prioritet - rekla je Petrovićeva.

Sadnice crvenog javora donacija su društveno odgovorne kompanije “Ekopak”. Direktorica ove kompanije Amela Hrbat istakla je da su na ovaj način željeli da obilježe desetogodišnjicu rada te su tim povodom donirali sadnice Banjaluci.

- Radimo, recikliramo, mislimo o životnoj sredini i tako ćemo i nastaviti - kazala je Hrbatova.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao sadnji, kazao je da grad želi da aleje dobiju nova stabla kako bi grad bio još ljepši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana