"Male intervencije" uljepšavaju grad

Ilijana Božić
"Male intervencije" uljepšavaju grad

BANjALUKA - Tim za male intervencije namjerava da u idućoj godini sprovede najmanje osam "malih intervencija", u nastavku ovog inovativnog projekta.

Iz tima su istakli da će u 2020. godini "male intervencije" biti podijeljene u tri grupe.

- Prva grupa se odnosi na radionice sa studentima i volonterima, druga obuhvata radne akcije za građane i konkretne aktivnosti u gradskom prostoru, a treća podrazumijeva organizaciju javnih konkursa za dizajn rješenja određenih lokacija u gradu - istakli su iz Tima za male intervencije.

U prvom kvartalu 2020. godine započeće četiri nova projekta, da bi tokom godine, shodno prikupljenom novcu, realizovali barem još četiri projekta. 

- Projekti koje prvo namjeravamo da sprovedemo su "Dodirni Vrbas", "Kružni tok", "Urbani džepni park" i "Art džep" - rekli su iz tima. 

Dodali su da "Dodirni Vrbas" predstavlja niz intervencija na desnoj obali Vrbasa koji obuhvata strukture uz vodu, selektovane i realizovane uz pomoć građana. 

- "Urbani džepni park" odnosi se na zeleni skver u ulici Kralja Alfonsa 13. koji bi, uz kvalitetna dizajnerska rješenja, trebalo da postane mala zelena oaza u centru grada - rekli su iz ovog tima.

Naglasili su da je "Kružni tok" projekat koji traži jedinstvena dizajnerska rješenja za postojeća i nova kružna ostrva kroz otvorene i pozivne konkurse za umjetnike, arhitekte i pejzažne arhitekte.

- "Art džep" podrazumijeva uređenje urbanog džepa uz Batin prolaz, a realizuje se u saradnji AGGF-a i umjetnika kroz višemjesečnu interdisciplinarnu radionicu - istakli su iz tima.

Dodali su da je sljedeće godine planirana i realizacija projekata "Zelena rupa", "Mislilac", "Zeleni parking", "Ulična galerija", "Pazi, stepenice", "Parkić-bajpas", "UNIpark", "Artkontejner" i "Udomi drvo".

- Biće nastavljeni projekti "Pospremanje grada", "Tri pasaža" i "Voda protiv plastike" - istakli su iz tima.

Tokom ove godine Tim za male intervencije uspješno je realizovao pet projekata: "Parkić 2", "Pospremanje grada", "Voda protiv plastike", "Tri pasaža" i izgradnja amfiteatra na otvorenom. Istovremeno, identifikovano je više od 150 lokacija sa značajnim potencijalom za male intervencije.
 

MZ Centar 2 

Predsjednik Savjeta MZ Centar 2 Lazo Roljić kazao je da u ovom naselju prethodnim projektom nije urađeno ništa, jer je preduzetnik koji je konkurisao odustao od projekta. 

- Dobili smo novi projekat od 3.000 KM. Želimo da realizujemo ideje, s tim da odustajemo od platana jer zauzimaju veliki prostor. Biće postavljene i dvije klupe u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića 109, 113, 115 - rekao je Roljić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana