Lokali otvoreni do sitnih sati

Aleksandar Stojanović
Lokali otvoreni do sitnih sati

BANjALUKA - U jeku zimske sezone i novogodišnjih praznika, kada se očekuje veliki broj turista u gradu na Vrbasu, radno vrijeme ugostiteljskih objekata, sem onih koji su smješteni u stambenim zgradama, od danas do 15. januara biće produženo u odnosu na ono propisano odlukom o radnom vremenu. Ugostitelji će moći da rade 24 časa dnevno 1, 2, 7. i 14. januara, dok će ostalim danima rad ugostiteljskih objekata biti produžen za sat.

- Restorani i kafići će moći da rade od sedam do jedan čas poslije ponoći radnim danima, a vikendom do dva časa poslije ponoći, a ugostiteljskim objektima kojima je dodijeljen znak kvaliteta “zlatna kašika” dozvoljeno radno vrijeme biće od sedam do dva časa, odnosno vikendom do tri časa iza ponoći - saopštili su iz Gradske uprave.

Ovom odlukom propisano je da će noćni klubovi, diskoteke i noćni barovi imati priliku da rade od 19 do četiri, odnosno pet časova iza ponoći.

- Ovaj zaključak je donesen na zahtjev Turističke organizacije, a on ne važi za ugostiteljske objekte koji su smješteni u poslovnim prostorima zgrada i njihovo radno vrijeme ostaje isto, odnosno od sedam do 23 časa - zaključuju iz Gradske uprave.

Ova odluka je obradovala ugostitelje, a predsjednik Udruženja ugostitelja Željko Tatić ističe da je ovo prilika da vlasnici, ali i radnici kafića i restorana, više zarade tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

- Dobro je da je Gradska uprava donijela ovakvu odluku, ali mi ugostitelji smatramo da bi radno vrijeme tokom čitave godine trebalo da bude duže. Ako želimo grad koji će turisti posjećivati i potrošiti određen iznos novca, to je nemoguće ako svoje objekte moramo zatvoriti u 22 časa - kazao je Tatić.

On dodaje da je paradoks da pekare imaju dozvolu da rade 24 časa, dok ugostitelji zbog propisa moraju zatvoriti objekat ranije.

- Ne vidim ništa sporno da kafići i restorani rade duže, jer niko ne dolazi u neki grad da bi noć proveo u hotelu. Ako se ne narušava javni red i mir, mislim da bi radno vrijeme trebalo da bude neograničeno, a samim tim bismo privukli veći broj turista i mnogo više novca bi ostajalo u našem gradu - kazao je Tatić i dodao da bi takva odluka dovela do povećanja zaposlenosti, prihoda i za budžet grada i države kroz naplatu doprinosa i taksi koje bi takva odluka zahtijevala.

 

Loša naplata taksi

Na sastanku predstavnika ugostitelja i Gradske uprave ranijih godina dogovoreno je da objekti koji organizuju svirke uživo u svojim lokalima gradu plaćaju posebnu taksu, međutim većina vlasnika tu odluku ne poštuje.

- Na taj način smo željeli da i grad ima koristi od mnogobrojnih nastupa, međutim sprovođenje te odluke je veoma loše - kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Željko Tatić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana