Ljubav i topao dom potrebni djeci bez roditelja

Ilijana Božić
Ljubav i topao dom potrebni djeci bez roditelja

BANjALUKA - Hraniteljske porodice na području grada brinu se o 62 djece bez roditeljskog staranja, dok je 12 takvih mališana smješteno u ustanove socijalne zaštite.

Iz Centra za socijalni rad su istakli da je u 16 profesionalnih hraniteljskih porodica smješteno 23 djece, a 39 mališana dom je pronašlo u 32 srodničke porodice.

- Dijete bez roditeljskog staranja ima pravo na zbrinjavanje u hraniteljskoj porodici do završetka redovnog školovanja, a najkasnije do 26. godine. U hraniteljsku porodicu može se zbrinuti najviše troje mališana, odnosno dvoje djece sa invaliditetom - istakli su iz centra i naglasili da ukupan broj djece u porodici, računajući i djecu hranitelja, ne može biti veći od petoro. 

Naglasili su da samo u slučajevima kada su korisnici u krvnom srodstvu, odnosno kada se radi o braći i sestrama, u hraniteljsku porodicu je moguće zbrinuti više djece.

- Hranitelji treba da omoguće djetetu zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, sticanje pozitivnog porodičnog iskustva, smještaj, ishranu, brigu, njegu, vaspitanje, obrazovanje te osposobljavanje za samostalan život i rad - istakli su iz centra.

Ljubav i topao dom najmlađima bez roditelja i onima koji su izuzeti iz porodica pružila je i Nikolina Dronjak, koja ima i dvoje djece. Ona je za “Glas Srpske” kazala da hranitelja nikad nema dovoljno jer, nažalost, nezbrinute djece uvijek ima.

- Trebalo bi da to pokušaju svi koji imaju mogućnost, volju i želju da nezaštićenim mališanima omoguće normalan život i pruže toplinu i ljubav - rekla je Dronjkova. 

Ona je istakla da je do sada brinula o četvoro djece. Nekoliko njenih prijatelja prihvatilo je mališane u svoje porodice, što je i nju podstaklo.

- Neophodna je ljubav prema djeci. Čovjek se veže za djecu, ali kad oni dobiju novi dom ili kad se vrate svojim roditeljima, uvidite da ste uradili pravu stvar. Shvatite da ste usrećili to dijete i pomogli koliko ste mogli - rekla je Nikolina i dodala da oni koji žele da budu hranitelji prvo treba da podnesu zahtjev Centru za socijalni rad, te da nakon odobrenja i pribavljene dokumentacije prođu kroz obuku. 
 

Usvajanje

Iz Centra za socijalni rad su istakli da je od 2010. godine zasnovano 15 potpunih i 16 nepotpunih usvojenja, a u 2018. su zasnovana tri potpuna i dva nepotpuna.

- Prema odredbama Porodičnog zakona RS potpuno se može usvojiti dijete uzrasta do pet godina, a usvojiti ga mogu samo bračni supružnici zajednički. Nepotpuno usvojenje se zasniva za djecu od pet do 18 godina - kažu iz Centra za socijalni rad. Istakli su da su prošle godine zaprimili 32 zahtjeva za usvojenje, a ove 17 zahtjeva. Zahtjeve podnose i strani državljani, ali u manjem broju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana