Ljekari upozoravaju: Nigdje bez šešira i tečnosti!

K.Š.
Ljekari upozoravaju: Nigdje bez šešira i tečnosti!

Sa dolaskom ljetnih vrućina Dom zdravlja Banjaluka izdao je važne preporuke za očuvanje zdravlja usljed visokih temperatura vazduha.

Kako su istakli, visoke temperature mogu da ugroze zdravlje i zdravih, a posebno osoba sa hroničnim bolestima i djece. Zbog toga preporučuju izbjegavanje izlaganja suncu sredinom dana, posebno od deset do 17 časova.

- Aktivnosti na otvorenom treba planirati rano ujutru ili kasno uveče.

Nositi laganu, pamučnu, široku odjeću, svijetlih boja, koristiti šešire sa širokim obodom i sunčane naočare. Uvijek nositi flašicu vode i uzimati veće količine tečnosti. Ne treba čekati osjećaj žeđi, nego tečnost uzimati svakih sat-dva sata, a djeci davati i češće. Jesti laganiju hranu, sa puno svježeg voća i povrća - naveli su iz Doma zdravlja.

Posebno upozorenje se odnosi na parkirane automobile, jer za samo nekoliko minuta, temperatura u automobilu može dostići i 50 stepeni.

- Dijete ne treba ostavljati samo nikada u automobilu. Boravak u parkiranom automobilu dovodi do povećanja temperature tijela, a kod djece temperatura raste tri do pet puta brže nego kod odraslih. To može dovesti do toplotnog udara i smrti - upozoravaju iz Doma zdravlja.

Kada se posumnja na toplotni udar, osobu bi trebalo smjestiti u prostoriju koja je klimatizovana, a ako to nije moguće, premjestiti je u hlad. Naglašavaju da je odmah potrebno pozvati hitnu pomoć.

- Neophodno je što prije sniziti temperaturu tijela (poželjno ispod 38 stepeni). Osobu treba osloboditi od viška odjeće, rashlađivati je. Nakvasiti majicu ili ručnik hladnom vodom i stavljati obloge, poželjno je i tuširanje mlakom vodom. Davati dosta tečnosti - istakli su, između ostalog, iz Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana