Litija u slavu Banjaluke i hrama

Jasmina Perišić
Litija u slavu Banjaluke i hrama

Banjaluka - Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služilo njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, i tradicionalnim osveštanjem žita i slavskog kolača juče je proslavljena slava grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja - Spasovdan.

Lomljenje slavskog kolača obavili su njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem i gradonačelnik Slobodan Gavranović.

- Želim da se ova slava slavi i u narednim decenijama i stoljećima. Treba da nastavimo čuvati tradiciju i običaje, kao i našu kulturu i duhovnost. Obilježavanjem ove slave mi smo obogatili grad i vratili se našim korijenima i ranijim slavljima koja su bila prekinuta. Banjaluka od 1991. godine svake godine obilježava ovu krsnu slavu, a mislim da će tako biti i u budućnosti - rekao je Gavranović.

Nakon slavskog obreda uslijedila je tradicionalna spasovdanska litija oko Sabornog hrama u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina građana, predstavnici Gradske uprave, pripadnici Oružanih snaga BiH, učenici gradskih škola, članovi kulturno-umjetničkih društava, članovi Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" i sportisti.

Jedan od učesnika litije publicista u penziji Radmila Kulundžija rekla je da je slava grada i Hrama Hrista Spasitelja svečani događaj kojem bi trebalo da prisustvuje što veći broj građana.

- Poželjela bih mir, blagostanje i slogu srpskog naroda, kao i svih naroda koji ovdje žive - poručila je Kulundžija.

Obilježavanje Spasovdana počelo je u srijedu ispred Sabornog hrama, u okviru manifestacije "U susret Spasovdanu". Mnogobrojni građani su već od 18 časova mogli da pogledaju dvije izložbe "U susret Vuku" i "Moja olovka piše ćirilicom", kao i bogat kulturno-umjetnički program. I sinoć je povodom slave grada u Banskom dvoru otvorena izložba "Svetislav Tisa Milosavljević - ban i ministar" u organizaciji grada i Arhiva Republike Srpske.

Čestitka Dodika

Povodom Spasovdana predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću, predsjedniku Skupštine grada Budimiru Balabanu, odbornicima, sveštenstvu Banjalučke eparhije, vjernicima i svim građanima Banjaluke.

- Budući da je simbolika praznika Vaznesenja gospodnjeg uzvišena i predstavlja novi početak, obnovu i sveopšti napredak, kao takva je najbolji putokaz za stvaranje pretpostavki za što bolji i kvalitetniji život u najvećem gradu Srpske - kaže se u čestitki predsjednika Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana