“Lil' bend” okupio talente iz đačkih klupa OŠ “Aleksa Šantić” VIDEO

Jana Kezić
Foto: V. Tripić

Da se učenici Osnovne škole “Aleksa Šantić” ne ističu samo znanjem, nego i vannastavnim aktivnostima, svjedoči i to što u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi nakon dvije decenije ponovo odzvanjaju note mladih muzičara, koji su formirali školski bend.

Sve je počelo spontano od strane Savjeta učenika, na čelu sa pedagogom Oljom Čubrilović i predsjednikom Filipom Perićem, koji su došli na ideju da naprave školski bend. Profesorka muzičke kulture Gorana Kočić kaže da su djeca sa oduševljenjem prihvatila ovu ideju.

- Naš “Lil' bend” broji oko 15 članova i imamo mnogo pjevača. Harmoniku svira Danilo Popović, saksofon Pavle Fedešin, a na klaviru je maestro Milana Janjetović, dok gitaru svira Sofija Đukić, a violinu Nađa Đorđević - kazala je Kočićeva i dodala da imaju i bubnjara.

Istakla je da obrađuju sve žanrove, od popa i roka do etno-muzike. Većina djevojčica koje pjevaju u školskom bendu, kako kaže, pjevaju i u etno-grupi.

- Bend je odlična ideja, jer djeca mogu da pokažu kreativnost, da im bude zabavno i ne mora sve u školi biti vezano za klupu i učenje - kazala je ona.

Na probama se uvijek trudi da mladi muzičari nešto nauče.

- Pjevamo i na engleskom i na taj način vježbaju jezik, a trenutno pripremam kompozicije za njih na arapskom i španskom jeziku. Želja mi je da prošire vidike i da spoznaju šta sve mogu naučiti kroz muziku - kazala je Kočićeva.

Kompozicije za đake, kako kaže, bira tako da imaju sadržaj, poruku i smisao. Prvi nastup imali su prošli mjesec u školskom dvorištu.

- Svi smo bili obučeni u hipi šarene boje. Djeca su se sjajno snašla što mi je veoma drago, jer se kroz spontanost najviše stvari rješava - kazala je Kočićeva i dodala da se sada pripremaju za nastup, za Dan dječjih prava.

Ekipa “Glasa Srpske” prisustvovala je njihovoj probi i moglo se vidjeti da je ljubav između djece i profesorke veoma jaka. Pitali smo Kočićevu koja je tajna takvog odnosa.

- Nastavnik ne bi trebalo da bude bauk za djecu. Sve se treba lijepim riječima i dogovorom riješiti. Komuniciram sa djecom onako kako bih ja voljela da neko sa mnom priča. Trudim se da bude opušteno, ali da razumiju poruku - rekla je Kočićeva, koja je nekada radila kao stjuardesa.

Učenica osmog razreda Milana Janjetović kaže da klavir svira već osam godina i u školski bend se uključila jer voli muziku.

- Osim toga, mnogo volim svoju nastavnicu Goranu i bez nje ništa ovo ne bi bilo - kazala je Janjetovićeva.

Sofija Đukić koja svira gitaru kaže da su probe uvijek zanimljive, jer je dobro društvo, kao i atmosfera.

- Nastavnica nam pomaže koliko može, jer ne zna svirati sve instrumente koje mi sviramo, ali se zaista trudi da svima pomogne - kazala je Đukićeva i dodala da je to posebno iskustvo koje će dugo pamtiti.

Sa njom je saglasan i Pavle Fedešin, koji svira u školskom bendu saksofon.

- Posebno je zanimljivo što u bendu imamo raznih instrumenata i hor, a već smo nastupali jednom i bilo je savršeno - rekao je Fedešin.

U školskom bendu, između ostalih, pjevaju Ena Tomić, Milica Tegeltija, Helena Zorić i Anđelija Zorić.

- Atmosfera na probama je opuštena, mnogo nam je zabavno, a ovdje se sklapaju i nova prijateljstva - poručile su one.

Prvi bend

Direktorka Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Banjaluci Svjetlana Radusin kaže da su prije dvadeset godina imali jedan školski bend koji je za djecu tada bio veoma značajan te ističe da joj je veoma drago što se istorija ponavlja.

- Sada se pojavio drugi bend i vrlo brzo su se organizovali i napravili mini koncert. Tada smo ih svi rado podržali, a ako bude trebalo nabavljaćemo još instrumenata, jer tu smo kao škola za njih - kazala je Radusinova i  dodala da ih sljedeće godine očekuje proslava 70 godina postojanja škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana