Lani u Banjaluci otkazano 10 vjenčanja

GS
Lani u Banjaluci otkazano 10 vjenčanja

BANjALUKA - Najstariji mladoženja u protekloj, 2023. godini zaključio je brak u mjesnoj kancelariji Srpske Toplice i bio je u 80. godini, dok je nevjesta bila 20 godina mlađa, kazali su u Gradskoj upravi Banjaluka.

Dodaju da su pred matičarima za uže područje grada brak zaključili mladenci od kojih je budući supružnik imao 78 godina, te je 1945. godište, a njegova odabranica imala je 76 godina.

-Tokom prošle godine bilo je slučajeva otkazivanja vjenčanja, ali nisu bili česti, te je zabilježeno otprilike 10 slučajeva tokom cijele godine” - kazali su u Gradskoj upravi za “Nezavisne”.

U septembru pred matičarima za uže područje grada Banjaluka zaključeno je, kako kažu, 85 brakova, a to je ujedno i mjesec sa najviše zaključenih brakova.

-U maju, julu i avgustu imali smo više od 70 vjenčanja za svaki mjesec - rekli su oni.

Prema njihovim riječima, prije deset godina matičari u Banjaluci su zabilježili vjenčanja maloljetnika.

-Procedura koja prethodi vjenčanju maloljetnih lica je sljedeća: nadležni sud u skladu sa odredbama Porodičnog zakona može u vanparničnom postupku dozvoliti zaključenje braka maloljetniku starijem od 16 godina ako utvrdi da je maloljetno lice tjelesno i duševno sposobno za vršenje prava i dužnosti koja proizlaze iz braka -  pojasnili su oni.

Dodaju da prijedlog za dozvolu za zaključenje može podnijeti maloljetno lice, a prije donošenja odluke sud će pribaviti mišljenje organa starateljstva.

Pred matičarima, kako kažu, za uže područje Banjaluke u 2022. godini zaključeno je ukupno 740  brakova.

-U periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine zaključena su  733 braka, a kada je riječ o ovoj godini, u periodu od 1. do 15. januara zaključeno je ukupno 10 brakova - potvrdili su oni.

Napominju da je na širem području grada, odnosno u mjesnim kancelarijama grada Banjaluka, 2023. godine zaključeno više od 200 brakova, a konačan broj biće iskazan nakon obrade podataka iz pojedinačnih izvještaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana