Lakše do dijagnoze u modernoj ambulanti u Bočcu

Danijela Stokanić
Lakše do dijagnoze u modernoj ambulanti u Bočcu

Banjaluka - Na radost mještana i ljekara, koji su vrijeme provodili u neuslovnoj i trošnoj baraci, juče je otvorena novoizgrađena ambulanta porodične medicine u mjesnoj zajednici Bočac, za čiju izgradnju je utrošeno 190.000 KM.

Ovaj novi objekat, koji je opremljen potrebnom medicinskom i računarskom opremom te savremenim namještajem, otvorili su gradonačelnik Slobodan Gavranović, direktor Doma zdravlja Gordana Tešanović i pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Ljiljana Ivančić.

Ivančićeva je istakla da je ambulanta u Bočcu jedna od brojnih koje su otvorene tokom ove godine u Srpskoj.

- Otvaranje ove ambulante je od velikog značaja, kako za zaposlene, tako i za stanovništvo. Zaposleni dobijaju odlične uslove rada, a pacijenti dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu - rekla je Ivančićeva.

Prema riječima Gavranovića, stanovnici Bočca i Aginog Sela ubuduće će primati zdravstvene usluge u mnogo humanijim uslovima nego što je to bilo ranije.

- Sa izgradnjom novih ambulanti na području grada nastavljamo dalje. Sa resornim ministarstvom smo za iduću godinu već dogovorili izgradnju nove ambulante porodične medicine u Donjim Kolima - rekao je Gavranović.

Dodao je da će novoizgrađena ambulanta u Borkovićima biti otvorena početkom januara 2016. godine, povodom Dana Republike.

Tešanovićeva je istakla da će u ovoj ambulanti, površine 130 metara kvadratnih, pacijentima na raspolaganju biti ljekarska ordinacija, čekaonica te recepcija otvorenog tipa.

- Takođe, u okviru ove ambulante radiće i manja hematološka laboratorija, što znači da pacijenti za osnovne krvne analize neće morati odlaziti u Polikliniku. Pored toga, nalazi se i mala sala u kojoj će tim porodične medicine održavati edukativne razgovore sa stanovnicima, a s ciljem borbe protiv rizika za hronične nezarazne bolesti - rekla je Tešanovićeva i dodala da će ambulanta raditi tri puta sedmično, kao i ranije, od sedam do 15 časova. U Bočcu ima oko 900 registrovanih pacijenata.

Stanovnici najudaljenijeg banjalučkog naselja nisu krili sreću što će napokon kod ljekara odlaziti u novi objekat.

- U modernoj ambulanti lakše ćemo dolaziti do dijagnoze. Ranije smo na preglede išli u neuslovnu i trošnu baraku. Najteže je zimi, jer nije bilo grijanja - rekao je jedan od mještana.

Izgradnja

Izgradnja ambulante u Bočcu i Borkovićima počela je u oktobru prošle godine i trebalo je da bude gotova za 100 dana. Rokovi su prolongirani i izgradnja je završena 18. maja ove godine. Ukupna vrijednost ugovorenih radova za izgradnju oba objekta bila je oko 379.000 KM. Ministarstvo je obezbijedilo 265.000 KM, a grad preostalih 114.000, kao i potrebnu tehničku i projektnu dokumentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana