Lakša nastava uz nova učila

Sanja Amidžić
Lakša nastava uz nova učila

Banjaluka - Predstavnici Dnevnog centra ONIKS iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima juče su u okviru projekta "Akcija mladih u zajednici" uručili novi didaktički materijal i učila osnovnim školama "Branko Radičević" na Starčevici i "Stanko Rakita" u Vrbanji.

Donacije su namijenjene djeci sa posebnim potrebama, potvrdila je koordinator aktivnosti Gordana Ilić.

- Izrada posebnih učila, odnosno posebne vrste slagalica, trajala je pet mjeseci i u njegovoj realizaciji učestvovalo je 17 korisnika dnevnog centra. U tom periodu izrađeno je 420 komada didaktičkog materijala, koji će narednih dana biti uručen u osam osnovnih, dvije specijalne škole te dva udruženja koja rade sa mentalno oboljelom djecom - kazala je Ilićeva.

Ona je dodala da je cilj projekta prevencija institucionalnog zbrinjavanja lica sa mentalnom zaostalošću te razvijanje svijesti građana u lokalnoj zajednici o mentalnoj zaostalosti.

Direktor OŠ "Branko Radičević" Jadranka Božić rekla je da je ova škola prvi put dobila takvu vrstu pomoći koja će biti od velikog značaja za djecu sa mentalnom zaostalošću.

- U našoj školi nastavu pohađa oko 30 učenika sa mentalnim smetnjama, tako da je ovaj materijal značajan za dalji rad sa ovakvom djecom - kazala je Božićeva.

Nastavu u OŠ "Stanko Rakita" pohađa osam učenika sa mentalnom zaostalošću, a didaktički materijal od ovog dnevnog centra dobijali su i prije nekoliko godina.

- Djeca sa mentalnom zaostalošću redovno pohađaju nastavu sa drugom djecom, ali po prilagođenom programu. Tako da je ovakva vrsta pomoći značajna za njih, a i učitelje, jer će im olakšati svakodnevni rad - kazao je direktor ove osnovne škole Milenko Dujaković.

Poseban program

Nastavnica biologije u OŠ "Branko Radičević" Vesna Majstorović rekla je da sa djecom koja su mentalno zaostala rade po specijalnom programu.

- Oboljela djeca uz našu i pomoć svojih roditelja uspijevaju da savladaju poteškoće koje su pred njima - kazala je Majstorovićeva. Ona je dodala da sa ovom djecom nije teško raditi, samo im treba posvetiti više pažnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana