Kursevi crtanja i slikanja: Boja, kist i platno u službi mašte

Katarina Šaponja
Kursevi crtanja i slikanja: Boja, kist i platno u službi mašte

BANjALUKA - Bojom, pokretom, oblicima i maštom polaznici kursa crtanja i slikanja u Omladinskom centru “Zdravo da ste” slikaju svijet oko sebe, iskazuju svoja osjećanja, ali i razvijaju kreativnost.

I ove jeseni centar organizuje brojne aktivnosti, kurseve i radionice koje zaokupljaju pažnju mladih i pomažu im da, uz druženje i rad, pokažu svoja interesovanja i talenat.

Koordinator u ovom centru Snježana Blagojević ističe da iskustvo nije neophodno, a olovka, akril, pasteli i ugalj su samo neke od tehnika koje su njihovo sredstvo za rad.

- Trenutno imamo dvije grupe polaznika, djeca uzrasta od sedam do 13 godina, a druga je za mlade i odrasle. Ukupno je 17 polaznika - kazala je Blagojevićeva.

Prema njenim riječima, kurs koji stalno organizuju u okviru svog programa vodi studentkinja Likovne akademije, a mjesečna članarina iznosi 40 KM.

- Na početnim časovima akcenat je na osnovnoj formi, odnosno liniji, a onda vremenom polaznici primjenjuju različite tehnike kao što su akvarel, tempera, trodimenzionalno crtanje i slično - pojasnila je Blagojevićeva.

Dodala je da će pauzu sa kursom napraviti tokom zimskog raspusta te da će nastaviti od februara sa mogućnošću upisa novih članova.

- Pored toga, imamo i muzičke radionice, a uskoro planiramo da prvi put započnemo sa kursom animacije u trajanju od šest mjeseci, za djecu stariju od deset godina. Tu bi oni, zajedno sa facilitatorima, radili kratke priče i pravili kratke filmove. Ideja je da sa nekima od njih apliciramo na pozive za animirane filmove za djecu - navela je Blagojevićeva.

Istakla je da počinju sa još jednim projektom koji je fokusiran na omladinu i koji nosi naziv “Zakuvaj sa mladima”.

- U sklopu ovog projekta sedmično će biti održavane radionice kuvanja, gdje ćemo pozvati osobe iz društveno-kulturnog života koje će govoriti o svom iskustvu i radu, a istovremeno zajedno sa mladima praviti jela i podstaći ih na društveni angažman - istakla je Blagojevićeva.

U okviru tog projekta, prema njenim riječima, postojaće aktivnost pisanja prijedloga projekta, gdje će mladi proći tu proceduru i zajedno, uz njihovu podršku, osmisliti i realizovati dvije inicijative.

“Narandžasti dan”

Snježana Blagojević kaže da će i dalje svakog 25. u mjesecu realizovati akciju obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, poznatiju kao “Narandžasti dan”.

Ova vrsta aktivnosti u kojima dolazi do podizanja javne svijesti utiče na to da mnogi u svojoj neposrednoj blizini ili komšiluku prijavljuju nasilje u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana