Kurs šivenja mlade vraća zanatima

Katarina Šaponja
Kurs šivenja mlade vraća zanatima

BANjALUKA - Humanitarno udruženje žena “Duga” već dugi niz godina organizuje kurs šivenja i krojenja sa ciljem da zainteresuje mlade da savladaju ove vještine i sačuvaju zanate od zaborava.

Edukacije se održavaju u etno-kući “Duga” dva puta godišnje i traju po tri mjeseca, a trenutno je u toku jedna od njih koja će trajati do 3. novembra.

Organizator kursa i članica “Duge” Vera Stefanović kazala je kako kurs ima dva nivoa, početni i napredni. 

- U okviru svakog nivoa održava se 12 termina, odnosno sedmično jedan susret koji traje četiri školska časa. Prvi mjesec polaznice upoznajemo sa radom šivaće mašine, vrstama materijala i u tom procesu savladaju sve vrste štepova, ušivanje rajsferšlusa, postupak izrade džepa te mašinsku izradu rupica - pojasnila je Stefanovićeva.  

Tokom drugog mjeseca fokus je na izradi prvog odjevnog predmeta, gdje polaznice primjenjuju stečena znanja. 

- One uzimaju mjere te kroje i šiju suknje sa postavom po sopstvenim mjerama - kazala je Stefanovićeva.

Kako je dodala, treći mjesec rezervisan je za rad sa krojevima iz “Burde” ili drugih modnih časopisa i uvijek se rade jednostavne ženske pantalone, bez džepa. 

- Polaznice nauče kako se vadi kroj iz modnog časopisa, ali i način na koji se kroj modifikuje prema vlastitim mjerama - rekla je ona.

Kako navodi, postoji i napredni nivo, koji takođe traje tri mjeseca i podrazumijeva rad sa polaznicama koje imaju dobro osnovno znanje sa prethodnog kursa početnog nivoa.

- Na naprednom nivou polaznice uče šivanje odjeće koju, po vlastitom izboru, mogu da sašiju uz pomoć instruktorke. Uglavnom je riječ o kratkim ili dugim haljinama, hlačama sa kosim džepovima, sakoima i košuljama - dodala je Stefanovićeva.

Ona ističe da su polaznice njihovih kurseva različite dobi.

- Radujemo se sve većem broju mladih koje viđamo među polaznicama, a svaka od njih na kraju dobije potvrdu o završenom kursu - istakla je Vera Stefanović.

Iz udruženja “Duga” poručuju da ovaj kurs ne doprinosi samo očuvanju tradicionalnih zanata, već i osnažuje mlade žene da postanu kreativne i samostalne.

UTISCI 

Jedna od polaznica kursa šivenja i krojenja je Leontina Račić, koja je sa uspjehom završila oba nivoa. Ona je saznala za radionice od svoje majke, koja je takođe članica udruženja “Duga”. 

- Nalazila sam se u periodu u kojem sam željela da isprobam razne kreativne stvari pa sam tako odlučila da bih voljela da naučim da šijem. Ovaj kurs se činio kao odlična prilika za to - istakla je Račićeva.

Nakon završetka kurseva Leontina je nastavila da šije odjeću za sebe i druge, a često se bavi i popravkama, jer je pomoću mašine mnogo lakše.

- Svima bih preporučila ovaj kurs jer je veoma koristan, a uz to upoznate i divne ljude. Članice “Duge” vas ugoste na veoma prijatan način - zaključila je Račićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana