Kupci na banjalučkoj pijaci vagaju svaku marku

Slavka Ćupina
Kupci na banjalučkoj pijaci vagaju svaku marku

Ovogodišnja prodaja sezonskog voća i povrća na tržnici znatno je slabija u odnosu na prošlu godinu. Iako je kvalitet isti, kupaca je sve manje, kazuju prodavci i napominju da se građani često žale na skupoću i kupuju samo ono što im je najpotrebnije.

Tržnica je svojim radom othranila desetine generacija radnika i stotine porodica, a zabrinutost na licima trgovaca na štandovima nikada nije bila veća. Teška situacija u državi dovela je da svoje proizvode poljoprivredni proizvođači vraćaju kući bez ostvarenog prihoda. Dugogodišnji prodavac Zoran Narić kaže za “Glas Srpske” da građani kupuju na male količine bez pravljenja zaliha.

- Svake godine je sve lošije, od kada radim na pijaci nikada nije bilo ovako. Ne mogu izdvojiti ništa da bih rekao da se posebno traži, iako je ponuda više nego dobra. Šta da vam kažem, ljudi kupuju po dvije ili tri glavice luka - kazao je Narić.

Njegovu koleginicu Milenu R. zatekli smo kako pokušava privući mušterije, pa se požalila da nema posla.

- Pijaca je puna naroda, a sve sami šetači. Jedino ko još uvijek ponešto kupi jesu penzioneri, ovi mlađi rijetko i da dođu ovamo, oni se hrane dostavom - požalila se ova prodavačica.

Potražnja za domaćim proizvodima nikada nije dovedena u pitanje, ali sa štandova poručuju da su to stalne mušterije koji su navikli da cijene domaće tržište i hranu. Prema riječima Jovana K. uvijek postoji “staro dobro cjenkanje”.

- Onaj ko je kupovao prije kupuje i sada, ništa se tu nije mnogo promijenilo, mora narod živjeti. Jeste da se uzima namalo ovim danima, a vikendom je nešto bolje. Što se tiče cijena, sve je poskupjelo pa tako i voće i povrće. Naravno da se neko i požali i cjenka, ali opet na kraju kupi - priča Jovan i dodaje da se poboljšanje osjeti kada turisti počnu dolaziti, jer oni kupuju više od lokalnog stanovništva i sa njima nema cjenkanja. Banjalučanin Savo Mijić ostao je vjeran kvalitetu domaćih proizvoda, kako kaže, i uprkos poskupljenjima ono što je svježe ne može biti i skupo.

- Godinama kupujem na tržnici jer znam da je kvalitetno u odnosu na markete, gdje ne znate šta jedete. Sve je domaće i svježe, tako da radije izdvojim koju marku više ali bar znam šta jedem - rekao je Mijić.

Zimnica

Prodavci su složni u jednome, a to je da veću potražnju za voćem i povrćem očekuju tek od 15. avgusta kad počne sezona pripreme zimnice.

- Nadamo se da će više posla biti kad malo zahladi, jer na ovim tropskim vrućinama građani kupuju samo u jutarnjim časovima - istakli su prodavci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana