Kupci izbjegavaju Starčevicu i Česmu

Danijela Stokanić
Kupci izbjegavaju Starčevicu i Česmu

Banjaluka - Poplave i klizišta, ali i drugi segmenti uticali su na pad prodaje stanova i kuća na području grada. Mnogi izbjegavaju da za svoje mjesto prebivališta izaberu naselja u visinskim zonama i u blizini rijeka Vrbanje i Vrbasa.

Kako tvrde u agencijama za prodaju nekretnina, sasvim je opalo interesovanje za kupovinu stanova u naselju Starčevica zbog klizišta i lošeg grijanja. Ispaštaju i prodavci kuća u naseljima Lazarevo, Česma, Kuljani, Zalužani i Karanovac, kako zbog poplava, tako i zbog problema sa građevinskom dozvolom.

- Kupci nekretnina u posljednjih nekoliko mjeseci prvo što pitaju je da li je u naselju gdje žele da kupe kuću ili stan bilo poplava i klizišta. Recimo, na prodaju stanova u naselju Starčevica, pored klizišta, utiče i problem nešto slabijeg grijanja. Možda će se stanje popraviti sa novom kotlovnicom - rekao je vlasnik jedne od agencija za nekretnine Manojlo Vučić.

On je dodao da se cijene kvadratnog metra stana starije gradnje kreću od 1.400 do 1.800 maraka, dok za one novije  treba izdvojiti minimalno 1.800 maraka po kvadratu.

- Najskuplji stanovi su u Centru, Boriku, kao i u Novoj varoši i oni se definitivno najviše kupuju od nekretnina - kazao je Vučić.

Dodao je da za kupovinu kuće u prigradskim naseljima treba izdvoji najmanje 50.000 KM, ali da za njima i nije neka potražnja.

Vlasnik takođe agencije za nekretnine Manojlo Popović rekao je da se cijene nekretnina u gradu nisu mijenjale u posljednjih nekoliko godina, te da su na prodaju nekretnina uticali brojni faktori.

- Kupci su najviše zainteresovani za kupovinu malih i starijih stanova, kao i nešto udaljenijih od grada. Dešavalo se da za mjesec prodam i po nekoliko takvih nekretnina - kazao je Popović.

On je istakao da se kvadrat novogradnje u njegovoj agenciji kreće od 2.000 maraka pa naviše u centru grada, dok stanovi nešto starije gradnje koštaju od 1.400 do 2.000 metara po kvadratu.

Banjalučanin Jelenko Jović putem oglasa traži da kupi stan ili zamijeni kuću u naselju Lazarevo za neki drugi dio grada. Kaže da ga je na ovo natjerala prošlogodišnja poplava.

- Kuću sam napravio prije desetak godina i ona je u više navrata bila poplavljena. Više sam ovih godina uložio u njenu sanaciju nego u samu izgradnju. Prilikom izbora stana i mjesta dobro ću otvoriti oči, kako mi se ne bi desilo isto - rekao je Jović, dodajući da ima osjećaj da šta god da izabere, biće kao u onoj staroj dječijoj igri Hugo kada se kaže: "Izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti."

Izgradnja

Izgradnja stanova u Banjaluci zbog besparice iz godine u godinu opada, a prema posljednjim podacima, broj novih stanova tri puta je manji u odnosu na period od prije nekoliko godina, jer nema mnogo zainteresovanih za kupovinu. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, na području grada 2008. godine završena su 1.133 stana, a samo četiri godine kasnije novoizgrađenih stanova bilo je tek 383.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana