KUD "Piskavica" učestvovao na festivalu u Slovačkoj: Nepalci i Korejci igrali kozaračko kolo

Miloš Vasiljević
KUD "Piskavica" učestvovao na festivalu u Slovačkoj: Nepalci i Korejci igrali kozaračko kolo

BANjALUKA - Članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Piskavica" vratili su se juče iz Slovačke, gdje su učestvovali na 63. Međunarodnom festivalu folklora "Mdžjava 2023", a tamošnju publiku oduševili su gusto pletenim kozaračkim kolom.

Ovi čuvari tradicije prikazali su od 14. do 18. juna publici igre iz stare Banjaluke, sa Grmeča i iz Obudovca, a gusto pleteno kozaračko kolo bilo je najčešće izvođeno na ovom festivalu folklora u Slovačkoj.

Sekretar KUD-a Mirko Arambašić kazao je za "Glas Srpske" da su njihovi članovi zajedno sa grupama iz Slovačke, Češke, Nepala i Južne Koreje upravo ovim kolom zatvorili dvije večeri festivala.

- Bilo je odlično! Više od šest decenija festivala govori kakva je tradicija. Manifestacija je oslonjena na tradiciju, da bude što bliže izvornom folkloru, a definitivno su u tome i uspjeli - kaže Arambašić.

Prema njegovim riječima, kozaračko kolo igrali su svi, a s obzirom na činjenicu da su bili limitirani brojem od 30 učesnika, pokazali su se u najboljem svjetlu.

- Na festivalu su učestvovali samo odrasli članovi. U amfiteatru je sjedilo 7.000 posjetilaca, što govori koliko poštuju tradiciju i folklor. U samu organizaciju bili su uključeni univerzitetski profesori etnologije i etnomuzikologije iz Bratislave - rekao je Arambašić dodavši da njihov KUD trenutno broji oko 150 članova.

Ni folkloraši ne kriju oduševljenje nakon festivala u zemlji koja puno ulaže u narodnu igru i pjesmu.

Marija Radulj punih 18 godina članica je ovog KUD-a, a iz Slovačke nosi prelijepe utiske.

- Pozitivno sam iznenađena koliko su prijatni Slovaci, ali i Česi kojih je bilo mnogo. Uspjeli smo se sporazumjeti i na maternjim jezicima, a rakija je opštepoznat termin u folkloraškim krugovima, pa tako i kod njih - kaže Raduljeva za "Glas Srpske". Naglašava da su kozaračko kolo igrali ljudi i koji nisu iz Evrope, što je na sve ostavilo poseban utisak.

- Svi su bili oduševljeni kozaračkim kolom, a Nepalci i Korejci igrali su ga s nama. Nakon defilea odigrali smo ga još nekoliko desetina puta - kazala je Raduljeva.

Dodaje da je pravo zadovoljstvo igrati pred publikom kao što je to bio slučaj u Slovačkoj jer, osim gromoglasnog aplauza, prate svaki njihov korak.

- Amfiteatar je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, a publika je bila oduševljena igrama iz našeg kraja. Bili su baš zahvalni, postojala je interakcija igrača i publike. U svakom smislu ovo je posebna turneja i jedva čekamo da idemo ponovo - dodala je Raduljeva.

"Kozara etno"

Mirko Arambašić rekao je da je festival "Kozara etno" na rasporedu od 30. juna do 2. jula, a imaće goste i sa drugih kontinenata.

 - Imaćemo grupe iz Senegala i Šri Lanke, za koje je bio strahovit problem kada je riječ o vizi, a tu će biti i zaljubljenici u folklor iz Meksika koji nisu imali ovih problema - kazao je Arambašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana