KUD “Čajavec” u novim prostorijama kod Gradskog mosta: Čuvari tradicije dobili bolje uslove za rad

Aleksandra Todorović
KUD “Čajavec” u novim prostorijama kod Gradskog mosta: Čuvari tradicije dobili bolje uslove za rad

BANjALUKA - Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Čajavec” dobilo je nove prostorije za rad i to kod Gradskog mosta u naselju Obilićevo, odlučili su odbornici Skupštine grada.

Osim odluke da se ovom značajnom udruženju dodijeli i poslovni prostor pod posebnim uslovima, usvojena je i odluka o odgođenom plaćanju duga ovog KUD-a.

- Jednoglasno su nam usvojeni zahtjevi na Skupštini grada. Slijedi potpisivanje rješenja, a nakon toga, nadamo se povoljnijim uslovima i nastavku realizacije planiranih projekata - objavljeno je na “Fejsbuk” stranici KUD-a “Čajavec”.

Članovi “Čajevca” ranije su pronašli privremeni prostor u ulici Đure Đakovića, ali on nije dovoljno uslovan i prostran za brojne aktivnosti ovog društva.

- Prenijeli smo opremu, kostime, nošnje, instrumente, dio tehničkih sredstava i scenografije na lokaciju u Kočićevom vijencu, gdje smo bili zakupili prostorije u kojima nam je rad bio otežan zbog preklapanja termina - kazao je ranije za “Glas Srpske” sekretar KUD-a Draško Adamović.

Istakao je da im je grad ranije ponudio nekoliko mogućnosti, a od svih se najbolje pokazala baraka kod Gradskog mosta.

- Ova lokacija nam je bila najpovoljnija opcija za smještaj i neometan rad svih grupa, a bude li sve što je planirano i realizovano, nakon restauracije barake trebalo bi da imamo dvije odvojene radne sale - rekao je Adamović.

Dodao je da taj objekat zahtijeva dosta ulaganja, ali da uz pomoć potencijalnih donatora iz građevinskih firmi očekuju konkretnije rezultate.

- Najavljena je izrada plana kojim se baraka ruši u narednom periodu, što nam ponovo najavljuje vrijeme neizvjesnosti. U KUD-u imamo 13 sekcija, uključujući i grupu s djecom i licima sa poteškoćama u razvoju, koji željno iščekuju novi prostor - naglasio je Adamović.

KUD “Čajavec”, uprkos teškoj situaciji, ima pregršt planova, kao što je izrada novih narodnih nošnji, pripremanje novih koreografija, ali i organizovanje koncerata, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvolila.

Udruženja

Pored KUD-a “Čajavec”, prostorije za rad dodijeljene su i Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece u Srpskoj “Mrvice”, Udruženju građana “Kerber”, fondacijama “Zadužbina” i “Kapetan Dragan”, Klubu borilačkih vještina “Titani”, Udruženju za cerebralnu paralizu “C-posibl”, Invalidskom odbojkaškom klubu “Borac”, kao i Udruženju građana “Orlovi Grmeča”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana