Kuća “Predah” sigurna luka za djecu i roditelje

Katarina Šaponja
Foto: Grad Banjaluka

U Banjaluci nema nijedne ustanove koja bi mogla da brine o djeci sa smetnjama u razvoju kada roditelja više ne bude ili kada roditelji treba da obave nešto, tako da će kuća “Predah” u tim situacijama biti sigurna luka za tu djecu.

Ovo je istakao gradonačelnik Draško Stanivuković koji je sa saradnicima prezentovao idejno rješenje kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Predah”, čija adresa će biti u ulici Ivana Gorana Kovačića.

- Sa roditeljima i udruženjima, koji od prvog dana sa nama učestvuju u ovoj humanoj misiji, došli smo da prezentujemo idejno rješenje na osnovu kojeg radimo projekat. Sve bi to trebalo da završimo za nekoliko sedmica, a zatim da na ovoj lokaciji postavimo temelj i počnemo da gradimo kuću “Predah”. Sakupili smo dio sredstava putem humanitarnog broja 1414, dio od donatora i dio će obezbijediti grad, što će biti dovoljno da započnemo gradnju - kazao je Stanivuković.

On je istakao da imaju podršku društveno odgovornih kompanija.

- Grad i ja, kao gradonačelnik, stojimo iza ovog projekta i hoćemo da ga završimo u što kraćem roku. Važno nam je da roditelji vide ovaj projekat i želimo da saslušamo i njihovo mišljenje. Ovo je važan projekat, želimo do kraja godine da objekat stavimo pod krov i da naredne godine zaživi u početku kao kuća “Predah”, a u perspektivi da bude ustanova za trajno zbrinjavanje - poručio je Stanivuković.

Dodaje da je gradska administracija prepoznala ovo važno životno pitanje.

- Vodili smo računa da kreiramo politike podrške za svaku kategoriju stanovništva, a ovim roditeljima baš treba ova kuća - zaključio je gradonačelnik.

Da je riječ o veoma važnom projektu smatra i Danijela Višnjić, majka dječaka sa autizmom.

- Nema ustanove koja bi omogućila trajno zbrinjavanje, da se kao roditelji djece sa smetnjama u razvoju osjećamo sigurnim i da će naše dijete biti zbrinuto u situacijama kada mi nismo u mogućnosti da to radimo - istakla je Višnjićeva.

Ona je kazala da je ovo prva ustanova koja roditeljima skida kamen sa srca.

- Ovo je projekat koji smo pokušavali jako dugo da ostvarimo, ali do ovog trenutka nismo imali podršku - kazala je ona.

Podsjećamo i tokom avgusta u funkciji je humanitarni broj 1414.

Etaže

Savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo je istakla da će se objekat u prvoj fazi sastojati od tri etaže, sa kancelarijama, prostorijama poput senzorne sobe, dnevnog boravka i na trećem spratu biće veći broj mjesta za spavanje. Objekat će imati i senzorno igralište.

- Dugoročna ideja je da ovaj objekat širimo i da na kraju imamo trajno stanovanje, koje će biti humano, da roditelji mogu da budu bezbrižni da njihova djeca imaju gdje da budu. Prvi smo grad koji je uvodio dnevne centre, tako da je Banjaluka zaslužila da i ideja o jednoj ovakvoj ustanovi krene upravo iz našeg grada - zaključila je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana