Krupa na Vrbasu: Čistija voda sa Gašića vrela

Danijela Stokanić
Krupa na Vrbasu: Čistija voda sa Gašića vrela

Banjaluka - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i gradonačelnik Slobodan Gavranović pustili su juče u rad obnovljenu pumpnu stanicu na vodovodnom sistemu Gašića vrelo u Krupi na Vrbasu.

Ovaj pogon bio je uništen u poplavama prošle godine. Odronjena zemlja u bazenu je mutila vodu. Početkom rada pumpne stanice i postavljanjem novih filtera voda koja se isporučuje domaćinstvima više neće biti mutna. Vodom sa izvorišta Gašića vrelo snabdijevaju Krupa na Vrbasu, Krmine, Ljubačevo, Javorani, Rekavice i Agino Selo.

Sredstva za sanaciju je donirala Vlada Velike Britanije, dok je projekat realizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru programa "Podrška oporavku od poplava i smanjenje rizika u BiH". Ukupna vrijednost izvedenih radova je 90.000 KM, od čega je UNDP obezbijedio 85.000 KM, a ostatak Centar za razvoj i unapređenje sela grada.

Golićeva je istakla zadovoljstvo što je konačno završen ovaj projekat.

- Ova postrojenja su bila uništena i to je dovodilo u pitanje kvalitet vode za piće, kojom se snabdijeva više od 1.300 domaćinstava. Sada je to prošlost. Kapacitet postrojenja je trenutno toliki da može priključiti još 1.000 domaćinstava - rekla je Golićeva.

Zadovoljstvo što je još jedan projekat važan za grad završen nije krio ni Gavranović, ističući da su poplave ovom vodovodu načinile veliku štetu.

- Kvalitet vode je pod stalnom kontrolom. Sanirano filter-postrojenje će eliminisati dosadašnje povremene pojave mutnoće u vodi koja se isporučuje potrošačima. Vraćanjem u funkciju daljinskog nadzora, stvoreni su uslovi za stalni uvid stanja na glavnim objektima vodovodnog sistema, kao i mogućnost daljeg razvoja ovog sistema - rekao je Gavranović.

Kako bi koliko-toliko sanirale sve štete od poplava, gradu je potrebno 200 miliona maraka.

- Banjaluci se malo pomoglo kad je u pitanju njena sanacija. Grad i danas mnogo više izdvaja za Fond solidarnosti, nego što dobije za oporavak od poplava, što nije u redu - rekao je Gavranović.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici ambasade Velike Britanije i UNDP-a, kao i mnogobrojni mještani.

Sastanak

Gradonačelnik Slobodan Gavranović primio je juče delegaciju austrijskog grada Linca, koju je predvodio zamjenik gradonačelnika Detlef Vimer. Oni su razgovarali o saradnji u oblasti komunalnih djelatnosti, privrede, kulture i drugim oblastima, gdje lokalne zajednice u pravilu svuda u Evropi imaju istu obavezu i odgovornost. Austrijancima su predstavljeni potencijali grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana