Krstina Vujmilović pravi delicije od domaćeg mlijeka: Neobični sirevi mamac za sladokusce

Maja Stanojević
Krstina Vujmilović pravi delicije od domaćeg mlijeka: Neobični sirevi mamac za sladokusce

BANjALUKA - Banjalučanka Krstina Vujmilović godinama pravi domaći tvrdi sir koji na prvi pogled liči na tortu zbog specifičnog troslojnog preliva, a za ove ukusne delicije se nadaleko čulo.

Za “Glas Srpske” ova vrijedna domaćica ispričala je na koji način nastaje ukusna delicija.

- Iako čitav život pravim sireve, tek sam relativno nedavno došla na ideju da napravim nešto zanimljivo i nesvakidašnje. Riječ je o tvrdim, punomasnim sirevima, koje prosušim na dimu. Pravim ih isključivo od domaćeg mlijeka i stavljam troslojne prelive prema zahtjevima kupaca - rekla je Krstina.

Dodala je da preliv podrazumijeva tri sloja mladog sira i dva sloja mladog domaćeg kajmaka. Na kraju stavlja koštuničavo voće, povrće ili masline, a nekad sve zajedno, zavisno od želje kupca.

- Sve kombinacije su dozvoljene i po željama. Što se tiče cijena, one su iste već dvije godine i kreću se od osam do deset KM po kilogramu - kazala je ova domaćica.

Dodaje da je veća potražnja bila prije pandemije jer su kupci te sireve najviše kupovali za slave i druge proslave.

- Sada su prilike nešto drugačije. Dok traje pandemija, ima malo slavlja, pa opada i prodaja - rekla je ova vrijedna domaćica.

Naglasila je da joj je najvažnije da je zadobila povjerenje kupaca.

- I dalje imam dosta stalnih kupaca koji uživaju u specifičnom ukusu ovih sireva. Za nastanak dobrog sira bitna je higijena jer je mlijeko idealno stanište za razne mikroorganizme koji umanjuju kvalitet proizvoda ili ga čini neupotrebljivim za ishranu. Obavezno je propisno pranje, dezinfekcija sudova i opreme za mlijeko. Pranje se vrši u fazama, što podrazumijeva pretpranje, pranje sredstvima za dezinfekciju na odgovarajućoj temperaturi i ispiranje hladnom vodom. Od opreme koristim rukavice, kapu i odijelo - kazala je Krstina.

Brojni kupci zadovoljni su sirevima koje prave vrijedne Krstinine ruke.

- Zaista volim sireve i prilično sam probirljiva. Od kada sam prvi put probala Krstinin sir, stalno ga kupujem, jer je veoma ukusan, a i cijena je prihvatljiva - rekla je Banjalučanka Nevena M.

Kvalitet

Za pripremu kvalitetnog i ukusnog sira bitno je da mlijeko bude domaće.

- Sir se pravi od kravljeg mlijeka, a krave hranimo isključivo žitaricama, ječmom, zobi i raži, koje lično uzgajamo u Slatini, na prirodan način, bez vještačkog đubriva - rekla je Krstina Vujmilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana