Krpelji vrebaju iz visoke trave

Nevena Reljić
Krpelji vrebaju iz visoke trave

BANjALUKA - U nastojanju da pobjegnu od vrućina i gradske vreve Banjalučani odlaze na sela ili izletišta, ali boravak na otvorenom nerijetko pokvari prisustvo krpelja, koji su prenosioci bolesti. Najopasnija među njima je Lajmska bolest.

U preduzeću “Eko-bel”, koje se, između ostalog, bavi dezinsekcijom, kazali su da je ova godina zbog perioda suše pogodovala razmnožavanju krpelja.

- Trenutno imamo možda i najveću populaciju ovih insekata u posljednjih 15 godina. Lani je zabilježeno više od 50 slučajeva Lajmske bolesti. Takođe, i veterinari imaju pune ruke posla da odstrane sa domaćih životinja ove napasnike, a ujedno i da ih zaštite od njihovog uboda - kaže direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar za “Glas Srpske”.

Dodao je da zbog toga njegova firma u dogovoru sa Gradskom upravom obavlja zaprašivanje zelenih površina, parkova i obala rijeka te da intenzivno prate i nadgledaju stanje, jer je situacija svake godine lošija. Šušnjar je apelovao na stanovnike da bi, osim brige o suzbijanju zaraze usljed epidemije virusa korona, trebalo da razmišljaju i o prevenciji drugih oboljenja, kao što su ona koje prenose krpelji.

On kaže da su 2011. u Banjaluci imali terensko izviđanje sa ekipama Vojnomedicinske akademije iz Beograda te da je utvrđeno da je oko 37 odsto krpelja zaraženo i da mogu izazvati Lajmsku bolest ili neka druga oboljenja.

- Do danas se kada je riječ o tom pitanju nije ništa promijenilo, a situacija je vjerovatno još i lošija - naglašava Šušnjar.

U ambulantama porodične medicine kažu da im svakodnevno dolaze građani koji uoče krpelja najčešće na koži iza ušiju, na vratu, preponama i ispod pazuha. Po preporuci ljekara svi koji borave u prirodi treba da se drže utabanih staza. Krpelji obično vrebaju iz visoke trave i gustog rastinja.

Kada dođe na kožu čovjeka, insekt šest sati traži mjesto za ubod, dva sata buši kožu, a najmanje deset časova je potrebno da se zarazimo. Crvenilo na mjestu uboda, bolovi u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, povraćanje, neki su od simptoma bolesti. Ljekari savjetuju da je najbolje zatražiti stručnu medicinsku pomoć u roku od 24 časa, jer je sigurnije da stručno lice odstrani napasnika.

Lajmska bolest je teško oboljenje koje prenose ovi mali, ali opasni, insekti. Zahvata kožu, zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike. Na koži se može pojaviti i crvenilo prečnika do 15 centimetara i to je alarm za odlazak infektologu. Samo zaraženi krpelji prenose Lajmsku bolest.

Zaštita

Prilikom boravka u prirodi trebalo bi zaštititi tijelo sredstvima protiv uboda insekata, posebno nepokrivene dijelove. Poželjno je da glava bude zaštićena kapom ili maramom. Po povratku iz prirode treba pregledati tijelo, posebno djeci, a neophodno je i tuširanje. Ako se uoči krpelj koji izgleda najčešće kao neki novi ben, potrebno se javiti ljekaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana