Kriza podigla plastenike

Jelena Tanacković
Kriza podigla plastenike

BANjALUKA - Kriza uzrokovana vojnom intervencijom u Ukrajini i pandemijom virusa korona u svijetu navela je Banjalučane da se sve više okreću proizvodnji domaće hrane, pa je tako povećan broj plastenika i bašta na području grada.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka Draško Ilić i podsjetio da je usljed ovih kriza došlo do globalnog skoka cijena hrane.

- U poređenju sa ranijim godinama, ima mnogo više novih poljoprivrednika koji žele da se bave plasteničkom proizvodnjom. To je garant da će ono što posiju i posade moći i da proizvode, bez uticaja vremenskih prilika. Takođe, tu su naši poljoprivredni proizvođači koji upravo zbog povećanja cijena žele da uvećaju proizvodnju - rekao je Ilić.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspisao je poziv za sve poljoprivredne proizvođače i nosioce poljoprivrednih gazdinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom na teritoriji grada da se evidentiraju u bazi podataka do 15. maja.

Ilić je pojasnio da je zbog planiranja podsticajnih sredstava neophodno da u svakom trenutku znaju koliko ima poljoprivrednika na području Banjaluke.

- Između ostalog, potrebno je da ažuriramo podatke kako bismo mogli da uskladimo mjere podrške sa potrebama poljoprivrednika, da znamo kojim poljoprivrednim kulturama će se baviti, šta će biti zasijano i spremljeno za proizvodnju - kazao je Ilić.

Dodao je da će svi podaci o promjenama u vezi sa poljoprivrednim gazdinstvima olakšati planirane aktivnosti za ovu kalendarsku godinu.

- Jedna od njih se odnosi na tržišnu i otkupnu platformu, želimo da znamo koliko će proizvoda nastati, kakve će potrebe na tržištu biti za tim proizvodima - rekao je Ilić.

Istakao je da u Centar svaki dan dolaze poljoprivrednici koji se interesuju za mjere podrške.

- Namjeravamo da podržimo naše poljoprivrednike u svim vrstama poljoprivredne proizvodnje, u izgradnji objekata, nabavci mehanizacije, priključaka i slično. Želimo da ove godine obavimo sertifikaciju organske proizvodnje, premije za proizvođače mlijeka i pčelare koji se bave marljivim poslom. Prvi put ćemo podržati proizvođače u popravci polovne mehanizacije, gdje ćemo finansirati dio popravke jer je mnogima od njih potrebna  naša podrška - kazao je Ilić.

Za registraciju u bazi podataka poljoprivrednih proizvođača Centra za razvoj poljoprivrede i sela potrebne su kopije dokumenata: lična karta, potvrda o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava (APIF), posjedovni list za zemljište u vlasništvu i ugovor o zakupu zemljišta (ukoliko postoji). Poljoprivrednici evidentirani u bazi Centra treba da dostave potvrdu o registraciji poljoprivrednog gazdinstva iz APIF-a, sa podacima o promjenama.

Registracija

Registracija se vrši u prostorijama Centra za razvoj poljoprivrede i sela, u ulici Vojvode Momčila 10, 12 i 16, radnim danima od osam do 15 časova. Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem sljedećih telefonskih brojeva: 051/433-623, 051/433-621 i 051/433-636.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana