Kritikuju ih za nerad, a oni bi novi mandat

Marijana Miljić Bjelovuk
Kritikuju ih za nerad, a oni bi novi mandat

BANjALUKA - Četvorogodišnji mandat Skupštine grada Banjaluka obilježen je neradom i blokadama, ali za to ne haju odbornici tog lokalnog parlamenta jer od 31 iz skupštinskih klupa povjerenje građana ponovo traži njih čak 25.

SNSD trenutno u Skupštini grada Banjaluka ima 11 odbornika, a uvidom u ovjerene kandidatske liste imena njih devet naći će se na glasačkim listićima na lokalnim izborima. Riječ je o Ljubi Ninkoviću, Dragoslavu Topiću, Miši Kovačeviću, Nenadu Grbiću, Bojanu Pećancu, Marinku Umičeviću te Rankici Pušić, Neveni Todorović i Snežani Kutlešić Stević. Od aktuelne postave SNSD-a u lokalnom parlamentu grada Banjaluka na glasačkim listićima neće se naći samo imena Zorana Popovića i Stanislava Palije.

Kada je riječ o PDP-u na listićima neće se naći samo Milko Grmuša, dok preostala četiri odbornika ponovo traže povjerenje birača i to Smiljana Moravac Babić, Krsto Golijan, Dragan Milanović i Jovo Savanović.

Od tri aktuelna odbornika SPS-a u Skupštini grada Banjaluka na ovjerenim listama ne nalazi se samo ime Saše Kondića, dok Dragan Strika i Darko Milošević ponovo izlaze pred birače.

Neven Stanić i Milenko Rosić, koji su aktuelni odbornici Ujedinjene Srpske takođe traže povjerenje građana za novi mandat, dok je ranije Željko Amidžić napustio tu stranku i djeluje kao nezavisni odbornik, a on neće ponovo biti kandidat.

Kada je riječ o DEMOS-u povjerenje građana traži i jedini odbornik te stranke u Skupštini grada Banjaluka - Đuro Čubrilović. Tu stranku ranije je napustio Slobodan Stanarević i prešao u SNSD i njegovo ime se ne nalazi na listi. Nakon lokalnih izbora u Skupštinu grada Banjaluka kao odbornik SDS-a ušao je i Aleksandar Petković, ali je on napustio tu stranku i prešao u DEMOS, koji je takođe na kraju napustio i priklonio se DNS-u te se nalazi na njihovoj listi za odbornike.

Odbornici SP-a Nikola Vukčević i Dragan Banjac ponovo su na listi, kao i odbornici Narodnog fronta Dijana Ješić i Nemanja Kondić, ali i Saša Lazić iz Narodnog pokreta Banjaluka zove koji nosi epitet najaktivnijeg odbornika u Skupštini grada Banjaluka jer se na najavljenim sjednicama pojavljivao i kada niko od njegovih kolega nije. Takođe, Saša Čudić u ime nacionalnih manjina cilja još jedan mandat u parlamentu najvećeg grada Srpske.

Slobodan Stanarević koji je u međuvremenu napustio DEMOS i prešao u SNSD  prošle godine pozvao je građane da ne glasaju ni za koga iz skupštinske sale grada Banjaluka.

- Nemojte glasati ni za koga iz ove sale jer niko nije zaslužio mandat - poručio je tada Stanarević.

Stanarević je “Glasu” rekao da su Skupština grada Banjaluke i Gradska uprava radili paralelno, odnosno nisu radili.

- Nisu radili paralelno ni jedni, ni drugi. Tada sam to izjavio zbog tog cirkusa i javašluka koji je vladao u Banjaluci. Meni je to vrijeđalo inteligenciju. Svima koji traže novi mandat želim sreću, ali tu postoji bojazan da će, ako i ostvare taj mandat, opet biti isto kao do sada - naveo je Stanarević i dodao da ni sam gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije zaslužio novi mandat.

Na pitanje da li i dalje ostaje pri mišljenju da niko od građana ne treba da glasa za aktuelnu postavu banjalučkog parlamenta, odgovara da ipak među odbornicima ima i onih koji se bore da Banjaluka ide naprijed.

Ljubo Ninković, odbornik SNSD-a i predsjednik Skupštine grada Banjaluka, dvije godine rada u tom lokalnom parlamentu ocjenjuje kao ozbiljne, jer, kako kaže, ukazali su na mnoge nezakonitosti u radu gradonačelnika Banjaluke Stanivukovića, a koje su, kako navodi, na kraju potvrdili i republički revizori.

Na pitanje da li smatra da većina odbornika iz Skupštine grada Banjaluka zaslužuje novo povjerenje građana, Ninković navodi da je sam znao kritikovati odbornike SNSD-a, ali i ostale iz koalicije zbog nepojavljivanja na zasjedanju.

- Sa druge strane, imam potpuno razumijevanje prema nekim odbornicima, posebno prema doktorima, koji imaju obaveze zbog zakazanih operacija i pregleda. Nekada je nemoguće očekivati da svi budu u sali jer imaju obaveze, ali sa druge strane kandidovali su se i trebalo bi da obavljaju dužnost odbornika jer su im građani dali povjerenje - kazao je “Glasu” Ninković koji ocjenjuje da se dobar dio odbornika trudio da ispoštuje obaveze.

Ninković na kraju navodi da je zadovoljan radom odbornika SNSD-a te da imaju pravo da traže ponovo podršku birača na kojima je na kraju da odluče da li zaslužuju novi mandat. 

Saša Lazić iz Narodnog pokreta Banjaluka zove nada se da se neće ponoviti ovakav mandat koji je imala Skupština grada Banjaluka u protekle četiri godine.

- Moj prijedlog građanima je da biraju ljude koji razmišljaju svojom glavom ili bar one koji to pokušavaju, odnosno ljude koji nisu sluge režima i krupnog kapitala. Trebalo bi da glasaju za one koji se neće ponašati kako im neko kaže, doći na zasjedanja kada im se naredi i glasati kako im taj neko kaže - kazao je “Glasu” Lazić, koji navodi da je većina odbornika u gradu Banjaluka u prethodnom četvorogodišnjem mandatu išla u komitet po mišljenje.

Lazić se nada da će građni prepoznati i bar u jednom procentu odgovoriti na način da ne idu ka sitnim ličnim interesima i ispraznim obećanjima.

- Nažalost, lokalne izbore prate ti sitni lični interesi, da neko čuva posao, a neko drugi da dobije. Nadam se da će građani ovaj put podržati ljude za koje procijene da su svoji i da žele dobro ovom gradu - zaključio je Lazić.

Građani su u prethodnom četvorogodišnjom periodu mogli da vide i mjerenje pritiska kod pojedinih odbornika u Skupštini grada Banjaluka, takođe pojedini su uslikani i kako spavaju.

Revizija

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci zaprimilo je negativan revizorski izvještaj za finansijsko poslovanje grada Banjaluka u prošloj godini od strane Glavne službe za reviziju RS. I za taj negativan izvještaj gradonačelnik Draško Stanivuković prebacuje lopticu na skupštinsku većinu zbog neusvajanja rebalansa budžeta, dok sa druge strane navode da je gradonačelnik krivac za takvu ocjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana