Kresojević: Neprihvatljivo povećanje cijena privatnih vrtića, učinićemo sve da to spriječimo

RTRS
Kresojević: Neprihvatljivo povećanje cijena privatnih vrtića, učinićemo sve da to spriječimo

Za Grad Banjaluku neprihvatljivo je da privatni vrići povećavaju cijene, izjavio je gradski menadžer Bojan Kresojević, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Kresojević, koji je u ponedjeljak održao sastanak sa predstavnicima jednog privatnog vrtića u Banjaluci, napominje da je to crvena linija preko koje se ne može preći.

- Neprihvatljivo je da koliko god mi povećavamo subvencije neko može da povećava cijenu, odnosno da taj novac ne ide roditeljima nego vlasnicima vrtića. Njihov je inters da maksimiziraju cijenu i profit i njihovi argumenti idu u tom pravcu. Sigurno je da ne postoji ekonomsko opravdanje, to jest povećanje troškova koje se nije moglo desiti prethodnih mjeseci. Grad će učiniti sve da do toga ne dođe. Možemo očekivati da se ova odluka odloži ili stavi van snage. Sve drugo je zloupotreba subvencija - naglasio je Kresojević.

Kresojević je napomenuo da Grad obezbjeđuje subvencije zbog čega ima pravo da se dogovara oko cijena.

- Oni koji to ne mogu prihvatiti, sigurno neće moći funkcionistai kao partneri Grada Banjaluka. Koraci koji bi se preduzeli zavise od samog ponašanja privatnih predškolskih ustanova. Grad ima autoritet da ne dozvoli takav stav - rekao je Kresojević.

Koordinator Inicijative za izjednačavanje subvencija u banjalučkim vrtićima Branko Crnogorac istakao je da je žalosno ovo što se događa.

- Ovo je tek jedna diverzija od suštinskog problema, a to je da se ogromna sredstva Grada izdvajaju za Centar za predškolsko vaspitanje. Naglasio bih da koliko god da su privatni vrtići povećali cijene, oni su daleko ispod ekonomske cijene Centra za predškolsko vaspitanje. Iznos koji se tamo izdvaja za 2.000 djece u privatnim vrtićima bi pokrio troškove za boravak 7.500 djece - precizirao je Crnogorac.

Crnogorac je dodao da uporno traže izjednačavanje subvencija.

- Dobar primjer je Grad Beograd koji svojim subvencijama pokriva skoro sve troškove boravka djece u vrtiću i to danas više nije neki izdatak koji se toliko osjeti. Molio bih Gradsku upravu Banjaluka da uputi dopis predstavnicima Gradske skupštine da se riješi ovo pitanje. Potreban nam je konsenzus svih političkih aktera u Banjaluci, ali i u Republici Srpskoj - zaključio je Crnogorac.

Podsjetimo, tek što su iz Gradske uprave Banjaluka najavili povećanje subvencija roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće, pojedini vrtići najavili su drastično povećanje cijena. Iz jednog privatnog vrtića roditelje su obavijestili da podižu cijene za čak 30 odsto. Tačnije, za jedno dijete boravak poskupljuje za 100 maraka, sa 350 na 450KM. Za dvoje djece - roditelji djece koja pohađaju ovaj vrtić, umjesto dosadašnjih 620, moraće izdvojiti 800 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana