Kresojević: Kredit zaustavlja prinudnu naplatu duga od „Akvane“

Jasmina Salopek
Foto: Grad Banjaluka

BANjALUKA - Gradski menadžer Bojan Kresojević prozvao je danas Ljubu Ninkovića, predsjednika Skupštine grada Banjaluka da nije potpisao odluku o kreditnom zaduženju kojim bi se spasavao Vodeni park "Akvana".

Kaže da je prošlo osam dana od kako je skupštinska većina izglasala odluku o kreditnom zaduženju „Akvane”,a ona još nije potpisana pa je kompanija „Novoteks” koja je pokrenula izvršenje krenula u proces prinudne naplate duga od pet miliona KM koji "Akvana" ima prema tom preduzeću.

Kako je pojasnio, prije nekoliko dana tačnije prije dva dana, Gradska uprava dobila je obavještenje od preduzeća „Akvana“ da je „Novoteks“ pokrenuo izvršenje nad imovinom „Akvane“ odnosno krenuo u proces prinudne naplate nakon čega započinje procedura, koja podrazumijeva pokretanje i stečaja.

-Zbog toga je neophodno da u što kraćem vremenskom periodu Grad interveniše nakon što predsjednik Skupštine Grada potpiše odluku o kreditnom zaduženju i izmirimo ta dugovanja. To podrazumijeva da smo mi i dalje posvećeni da istrajemo u našoj namjeri da isplatimo dugovanja kako bismo obustavili ovaj postupak. Ono što je važno istaći jeste da je sada sve do predsjednika Skupštine. Ukoliko potpiše odluke, Grad je u prilici da isplati dugovanja i da zaustavi ovaj proces, što je i najvažnije – kazao je gradski menadžer.

Dodaje da je sve u rukama Skupštine, a u koliko brzo reaguju, grad će biti u prilici da zaustavi ovaj proces.

- S obzirom da još nije potpisao mi smo se obratili Ministarstvu lokalne lokalne uprave i samouprave i pozvali se na kršenje zakona gdje predsjednik skupštine svojim nečinjenjem onemogućava rad gradonačelnika. Očekujemo njihovo hitno postupanje - naveo je on.

Istakao je  da je  Skupština grada usvojila tri odluke i to odluku o usvajanju elaborata o restrukturiranju, novčano ulaganje od pet miliona i kreditno zaduženje u istom iznosu, a sve tri odluke su neophodne da bi se realizovala dokapitalizacija.

- Ninković navodno ne može da dođe do pečata, a mi smo smo mu dali mogućnost da  u bilo kom trenutku može zahtijevati preuzimanje stvari iz kancelarije, dakle jasno se radi o opstrukciji jer je ljut zato što mu je dodjeljena druga kancelarija - objasnio je Kresojević.

Prema pisanju portala gerila.info Okružni privredni sud u Banjaluci odredio je izvršenje na nepokretnostima JP „Akvana vodeni park“ d.o.o. koje je firma „Novoteks“ putem svog punomoćnika advokata Stojana Vukajlovića predložila radi namirenja duga.

Firma „Novoteks“ je Okružnom privrednom sudu Banjaluka dostavila prijedlog za izvršenje na nepokretnostima JP „Akvana“ radi naplate potraživanja koje se odnosi na dug koji “ Akvana” ima prema ovom preduzeću.

U prijedlogu je navedeno da se radi o dugu u iznosu od 1,07 miliona KM.

„Novoteks“ je od suda tražio da donese rješenje o izvršenju i to zabilježbom izvršenja u zemljišnoknjižnoj evidenciji, utvrđivanjem vrijednosti nepokretnosti i prodajom nepokretnosti, kao i prenosom tako dobijenog iznosa radi namirenja potraživanja duga.

Prijedlog za izvršenje je dostavljen 21. april, a Okružni privredni sud je odredio predloženo rješenje 29. juna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana