Kredit grije radijatore

Vesna Popović
Kredit grije radijatore

Banjaluka - Grad je dao garanciju "Toplani" za podizanje kredita od pet miliona maraka za nabavku mazuta da Banjaluka ne bi ostala bez grijanja.

Ova odluka jednoglasno je usvojena na vanrednoj sjednici Skupštine grada u utorak uveče, a gradske vlasti se nadaju da, zahvaljujući ovom zaduženju, ostatak grijne sezone neće biti doveden u pitanje.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da Banjaluka ne smije ostati bez grijanja.

- Grad ima zakonsku obavezu da obezbijedi isporuku toplotne energije bez obzira na to što je "Toplana" samostalno preduzeće, koje u ovom momentu nema para da nabavlja mazut. Ovo je trenutno najmanje loša odluka u nizu loših odluka, a najlošija bi bila obustava grijanja u decembru - istakao je Radojičić.

Kazao je da je na sjednici ukinuta garancija za kredit koju je Skupština ranije dala Zavodu za izgradnju (ZIBL) da bi bilo omogućeno više prostora za garanciju "Toplani".

- Ovo je samo kratkoročno rješenje, a dugoročno moramo odrediti do kraja januara za iduću sezonu. Problem "Toplane" treba rješavati u tri cjeline. Prvi je problem ove sezone, koji pokušavamo na ovaj način da riješimo, jer "Toplana" trenutno ima mazuta za sedam dana. Drugi je tehnički problem, odnosno izgradnja novog postrojenja, gdje napuštamo mazut i uvodimo drvo, što povlači pitanje ko će biti nosilac te investicije. Treći korak je rješavanje dugova "Toplane" - kazao je Radojičić. 

Dodao je da konačni prijedlog za restrukturiranje "Toplane" od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje 4. januara.

- Ima i drugih prijedloga, a Skupština grada će odlučiti da li ćemo prihvatiti aranžman EBRD-a koji predviđa kredit ili ćemo ići u zakup, koncesiju ili javno-privatno partnerstvo - naveo je Radojičić.

"Toplana" trenutno duguje 85 miliona KM dobavljačima, bankama i rafinerijama nafte.

U "Toplani" su rekli da su zalihe mazuta dovoljne za održavanje kontinuiteta grijanja do nabavke novih količina uz garanciju grada koju je izglasala Skupština.

Odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević je rekao da je ova odluka dobila jednoglasnu podršku samo zato što nema drugog rješenja za spas ove grijne sezone.

- Mazut se mora nabavljati na transparentan način, po najnižoj cijeni i onaj koji ispunjava ekološke standarde, a ne kao do sada, zakulisno - naveo je Mirošljević. 

Imenovanja

Odbornici su na redovnoj sjednici prije vanrednog zasjedanja imenovali vršioce dužnosti načelnika više odjeljenja koji će stupiti na dužnost 1. januara iduće godine.

Za v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove imenovan je Petar Bilčar, za v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, za v.d. načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac, za v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, a za v.d. načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Radenko Laketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana