Kreativka Ljubica Štrkonjić radi u neobičnoj kviling tehnici: Vještim rukama stvara unikate od papira

Maja Stanojević
Kreativka Ljubica Štrkonjić radi u neobičnoj kviling tehnici: Vještim rukama stvara unikate od papira

BANjALUKA - Banjalučanka Ljubica Štrkonjić pravi rukotvorine od papira neobičnom kviling tehnikom, a na ovaj način nastaju prava mala umjetnička djela.

Ova kreativka za “Glas Srpske” kazala je da je sve počelo prije pet godina, kada je zbog nezaposlenosti počela da se bavi ručnim radom i to ovom neobičnom tehnikom izrade.

- Počela sam da pravim bukete od papirnog cvijeća i da izrađujem čestitke koje sam poklanjala dragim ljudima. Najprije su to bili skromni pokušaji da savijem papir u željeni oblik, a kad bih u tome uspjela, oduševljenju nije bilo kraja - kroz smijeh je ispričala ova vrijedna kreativka.

Ljubica sav nakit izrađuje ručno, a osnovni alat su joj komadići papira koje oblikuje po želji.

- Izrada oblika od papira traži mnogo strpljenja jer se trakice papira širine od dva do deset milimetara savijaju u željeni oblik. Potom se lijepe jedan za drugi dok se ne dobije željeni element - kazala je Ljubica.

Prema njenim riječima, vrijeme utrošeno na izradu rukotvorina zavisi od motiva i veličine slike koji zavise od želje kupaca.

- Neke radove uradim za jedan dan, a neke radim i duže, u zavisnosti od toga šta kupci traže i koliko su dekoracije složene - rekla je Štrkonjićeva.

U njenoj zbirci nakita dominiraju cvjetni motivi, kao i za djecu nezaobilazni motivi sa crtanim likovima.

- Zainteresovani za moje proizvode vole ovo neobično umijeće, te rado kupuju moje rukotvorine kao poklone dragim ljudima i djeci - kazala je Ljubica.

Ona je početkom pandemije uzrokovane virusom korona počela da se bavi i prodajom svojih rukotvorina.

- S obzirom na to da sam sa prodajom počela u doba pandemije, ja sam zadovoljna. Kupci se oduševe kad dođu na sajam i vide radove jer je to kao mala izložba - objasnila je ova umjetnica.

Kreativna radionica

Kreativka Ljubica Štrkonjić izlagala je svoje radove na radionici održanoj u sklopu sajma pod nazivom “KRE ART”, a svi ljubitelji ručnih radova su tada imali priliku da uživaju u njenoj izložbi.

- Za vrijeme ovog novogodišnjeg sajma, pored standardnih proizvoda koji su bili izloženi, kupci su bili oduševljeni i mojim mini-jelkama te novogodišnjim ukrasima od papira - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana