Krčenje njiva bezbjednije bez upaljača

Jelena Tanacković
Krčenje njiva bezbjednije bez upaljača

BANjALUKA - Vatrogasci su proteklih dana imali pune ruke posla zbog učestalih intervencija na području grada izazvanih paljenjem niskog rastinja tokom krčenja njiva i dvorišta.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice apeluju na vlasnike domaćinstava u seoskim i prigradskim područjima da prilikom proljećnog uređenja i paljenja otpada, korova i niskog rastinja na otvorenom prostoru budu maksimalno oprezni kako ne bi izazvali požar.

- Ovih dana imali smo pune ruke posla. Dolaskom lijepog vremena i vjetra bilo je već deset intervencija, dok smo u prošloj godini ugasili 220 požara izazvanih paljenjem na otvorenom - kazao je komandant vatrogasne brigade Miroslav Malinić za “Glas Srpske”.

On je dodao da vjetroviti i vedri dani pogoduju nastanku požara.

 - Stanovnici uglavnom čekaju ovakvo vrijeme jer se takvi poslovi najbolje rade po vjetru i onda se to otme kontroli. Dešava se da pale neokrčene površine, frontalno sve zapale i onda se nekada to ne može kontrolisati - rekao je Malinić.

Istakao je da vatrogasci očekuju da će tokom vikenda imati veći broj intervencija zbog požara na otvorenom.

- Vrijeme tokom vikenda će pogodovati za poslove čišćenja i krčenja dvorišta i njiva, pa ćemo i mi biti spremni. Naši sugrađani često nisu svjesni opasnosti. Trebalo bi da skupe otpadni materijal na manje gomile pa da čekaju pogodno vrijeme bez vjetra da ih zapale - kazao je Malinić.

Kako je pojasnio, da bi bio spriječen požar na otvorenom, potrebno je da udaljenost od ivice objekta, niskog rastinja ili šume bude minimalno 100 metara.

- Trebalo bi da se skupi manja količina gorive materije na udaljenosti od 100 metara od nekog rastinja, šume ili objekta preko kojih bi taj požar mogao da se prenese dalje. Ljudi misle da je to puno, ali kada vjetar krene da duva, i to je nekad nedovoljno - rekao je Malinić.

Malinić je još jednom apelovao na sugrađane da ne pale vatru na otvorenom i da je ne ostavljaju bez nadzora.

- Ako nisu sigurni da mogu držati pod kontrolom vatru i prikupljeni otpad tokom čišćenja, onda je bolje da to ni ne rade - zaključio je Malinić.

Kazne

Zakon o zaštiti od požara kaže da je zabranjeno svako paljenje bez prethodnog obavještavanja vatrogasaca.

- Novčanom kaznom od 100 KM do 1.000 KM kazniće se za prekršaj fizičko lice ako pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre - propisano je u zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana