Korona smanjila interesovanje za upis u vrtiće

Aleksandra Todorović
Korona smanjila interesovanje za upis u vrtiće

BANjALUKA - Na konkurs Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za upis djece u gradske vrtiće pristiglo je 300 prijava iako je konkurs bio raspisan za prijem 475 mališana.

Potvrdila je ovo za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović te dodala da će u narednih osam dana prijave biti bodovane te objavljeni rezultati.

- Nakon duže pauze i prestanka rada zbog pandemije, smatram da je potrebno da se djeca vrate u vrtiće - rekla je Kurtinovićeva.

Prema njenim riječima, na smanjenje broja prijava uticala je najviše pandemija virusa korona, ali i neinformisanost roditelja da je konkurs objavljen.

- Zbog zatvaranja vrtića na početku pandemije roditelji su bili primorani da se snalaze na razne načine ko će im čuvati djecu. To je slučaj naročito sad, kada roditelji rade puno radno vrijeme i imaju više obaveza. Takođe, moguće je da mnogi nisu bili upoznati sa pravilima i trajanjem konkursa - dodala je Kurtinovićeva.

Ona je objasnila da su roditelji navikli da se javni konkurs za upis mališana raspisuje jednom godišnje, posebno na početku godine, kada je povećan broj djece za prijem u vrtiće.

- Potencijalni problem je i želja i nastojanje roditelja da djecu upišu u najbliži vrtić. Često se dešava da je četiri ili pet gradskih vrtića prebukirano, a u ostalima ima još praznih mjesta, pa onda moramo da izvršimo preraspodjelu u skladu sa smještajnim kapacitetima i uvedenim epidemiološkim mjerama - istakla je Kurtinovićeva.

Ona je naglasila da stalno prate preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

- Imamo ograničenje da po grupama možemo smjestiti maksimalno 25 mališana, pa s obzirom na to imamo i manju mogućnost za prijem djece - kazala je Kurtinovićeva.

Naglasila je da vrijeme boravka mališana u vrtićima neće biti skraćeno, osim u slučaju da dođe do povećanog broja zaraženih virusom korona.

Detalji

Javni konkurs o prijemu djece jasličkog i vrtićkog uzrasta bio je otvoren od 7. do 15. decembra.

- Konkurs je bio raspisan za prijem 475 djece, od čega za 89 mališana od tri do šest godina za poludnevni boravak i program, te za upis 386 djece od jedne do šest godina u cjelodnevni boravak - podsjetila je Kurtinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana