Korisnicima Centra za socijalni rad Banjaluka uplaćene naknade za novembar

J. Sa.
Foto: Banjaluka.rs.ba

BANjALUKA - Novembarske isplate za tuđu njegu i pomoć, kao i za lične invalidnine djeteta, puštene su jutros na račune roditelja i staratelja djece sa poteškoćama u razvoju, iako direktorica Centra za socijalni rad nije potpisala naredbu da se vladina sredstva doznače ljudima koji koriste socijalnu pomoć.

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ističući da je, i uprkos njenom povlačenju, on je potpisao.

- Pozvao sam je i rekao da novca koji njima treba nema, ali sam joj ponudio rješenje na potpišemo da se vladina sredstva doznače ljudima, ali ona ipak, i poslije dogovora, nije bila spremna da to potpiše - rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, nije htjela da potpiše ova zakonita djela, jer se vjerovatn boji partije u kojoj je ili ju je neki drugi razlog odvukao od toga.

- Neću ulaziti u njene razloge, ali sam ja potpisao bez nje. Ovim sam pokazao odgovornost i senzibilitet prema  ljudima, te će dobiti 100 odsto sredstva za lične invalidnine djece od novembra i 50 odsto sredstava za tuđu njegu i pomoć, jutros su puštena na račune korisnika - naveo je Stanivuković.

Kako je rekao, Banjaluka je voljom SNSD-a i predsjednika Gradskog odbora Vlade Đajića, dovedena u blokatu i zajedno sa Bijeljinom smo jedini grad koji ne zaslužuje rebalans.

- Politička borba je dobra, ali ne treba da ide preko leđa radnika ili roditelja i staratelja djece koji koriste tuđu njegu i pomoć - rekao je Stanivuković i dodao da politika nekada zna da nema granice.

Pokušao je, kako kaže, sazvati sastanak sa predsjednikom Skupštine grada Ljubom Ninkovićem, ali nije uspio. 

- Obavijestio sam ga da imam sastanke sa sindikatom, roditeljima kao i predstvnicima javnog prevoza, ali se on nije odazvao - rekao je on.

Prema njegovim riječima, prethodo rukovodstvo skupštine pokazalo je racionalnost u odnosu na sadašnje.

Svi budžetski korisnici traže više nego što je moguće predvidjeti budžetom, dodao je Stnivuković i naglasio da će radnici Gradske uprave danas dobiti 500 KM regresa, kao i 60 odsto plate, jer će im on biti pomoć za praznike, a 10. januara ćemo vidjeti šta i kako dalje.

Treća bitna stvar je i javni prevoz o kojem je par riječi rekao i direktor "Autoprevoza GS" Dejan Mijić napominjući da će do Pravoslavne Nove godine nastaviti sa prevozom, ali da poslije toga, očekuju svoja novčana sredstva.

- Nije nam isplaćeno oko milion i 500 KM. To se odnosi na razlike karata za penzionere, porodice 4 plus i druge kategorije - rekao je Mijić.

Vladajuća većina u Skupštini Grada predvođena SNSD-om danas je iznijela rješenje po pitanju teške situacije u kojoj se nalaze korisnici gradskog budžeta, a u prvom dijelu socijalne kategorije. 

Šef Kluba odnornika SNSD-a Dragoslav Topić kazao je da, ukoliko je tačna tvrdnja gradonačelnika, na računu grada ima devet miliona raspoloživih sredstava iz prošle godine da ih predloži odbornicima, a koji su spremni glasati 11. januara na vanrednoj sjednici kako bi se izvršila realokacija i tako izmirila dugovanja. 

- Jutros je bio sastanak koalicije nakon izjave gradonačelnika da ima devet miliona raspoloživih sredstava iz prošle godine. Želimo obavijestiti javnost da smo dobili dopis od Ministarstva finansija, tačnije obrazloženje u kome je jasno navedeno da je priča oko rebalansa za 2023. godinu zakonski završena - rekao je Topić.

Tako, naveo je Topić, predlažem gradonačelniku da ne spominje više termin usvajanje rebalansa za 2023. godinu, jer to nije moguće ni tehnički ni zakonski. 

- Možda on ostaje pri tim tvrdnjama jer radi nezakonito, ali u ovom slučaju zakonski nije moguće govoriti o rebalansu - naveo  je Topić.  

Topić je pozvao gradonačelnika da pomenutih devet miliona iskoristi za 11. januar kada će skupštinska većina glasati za realokaciju kako bi se riješila socijalna davanja. 

- Pozivamo Odjeljenje za finansije, gradsku administraciju i gradonačelnika da predloži odbornicima realokaciju sredstava iz 2023. godine kako bi se riješili problemi oko socijalnih davanja i da 11.1. zakažemo vanrednu sjednicu i to usvojimo, a što je zakonski moguće. Sve je do gradonačelnika. Ovo rješenje smo mogli imati mnogo ranije. Ti ljudi koji dolje sjede s njim sve ovo vrlo dobro znaju, ali njima je očigledno zabranjeno da o tome  pričaju - zaključio je Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana