Korisnici Centra “Oniks” kroz rad uče životne vještine

Jelena Stanić
Korisnici Centra “Oniks” kroz rad uče životne vještine

BANjALUKA - Vrijedni korisnici Centra za dnevno zbrinjavanje i pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima “Oniks” sa osmijehom na licu stvaraju didaktičke igračke i tako doprinose kvalitetu obrazovanja najmlađih u gradu, odbijajući da se povinuju predrasudama, koje ih na svakom koraku prate.

Njihove spretne ruke svakodnevno šmirglaju i farbaju razne predmete kako bi najmlađim sugrađanima pomogli da uče i savladaju složene vještine, a na taj način se i sami uče i izgrađuju ličnost.

Koordinator Centra “Oniks” Gordana Ilić kazala je za “Glas Srpske” da je radionica za izradu ekološkog didaktičkog materijala pokrenuta prije 15 godina i da su njihovim proizvodima opremljene gradske škole i vrtići.

- U dnevnom centru spojili smo njihove radne aktivnosti i pokrenuli radionicu za izradu ekološkog didaktičkog materijala. Oni koji mogu da rade, oko tri sata dnevno se bave određenim fazama u procesu nastajanja i moram istaći da su veoma dobri u tome - kazala je Ilićeva i dodala da je u centru trenutno 18 punoljetnih korisnika.

Njihov cilj je da svaki projekat poboljša kvalitet života mladih sa poteškoćama u razvoju, ali i da bude inovativan i poučan.

- Nastojimo da ih osposobimo za samostalan život koliko je to moguće. Radimo na razvoju njihovih adaptivnih vještina koje su potrebne u svakodnevnom životu: od kuvanja, spremanja, održavanja prostora i slično. Većina njih će u toku dana odraditi bar jednu radnju koja je potrebna za samostalan život - pojasnila je Ilićeva.

Dodala je da se rezultat predanog rada ogleda i u tome što su neki od njih osposobljeni da sami dolaze u centar bez pomoći roditelja ili staratelja.

Jedan od redovnih članova je i Jelena Vračar, koja nam je opisala kako izgleda jedan dan u udruženju.

- Zajedno pravimo nakit, bojimo, peremo suđe, kuvamo kafu i spremamo. Sa drugarima smo išli na takmičenja, a prošle godine smo išli u Rovinj na more - rekla je Vračareva i dodala da joj je želja da imaju organizovan prevoz kako ne bi zavisili od staratelja.

U “Oniksu” nastoje da kroz razne projekte riješe jedan od najvećih problema, a to je zapošljavanje osoba sa poteškoćama u razvoju. Svjesni su činjenice da nisu svi radno sposobni, ali se nadaju da će uz podršku grada i Ministarstva zdravlja, koju su i do sada imali, doprinijeti njihovom osamostaljivanju.

 Radionice

Gordana Ilić kaže da često organizuju radionice sa roditeljima i starateljima.

- Teme su svakodnevne situacije sa kojima se susreću naši korisnici i njihovi staratelji, kao što su podizanje svijesti o samodostojanstvu i prepoznavanje potencijalno opasnih situacija. Sa nama u stručnom timu su defektolog i psiholog, kao i studenti socijalnog rada koji dolaze na praksu - rekla je Ilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana