Konstituisan gradski parlament: Banjaluka dobila najmlađe rukovodstvo

Nevena Reljić
Konstituisan gradski parlament: Banjaluka dobila najmlađe rukovodstvo

BANjALUKA - Na prvoj sjednici novog saziva Skupštine grada gradonačelnik Draško Stanivuković i odbornici položili su svečanu zakletvu, dok je za novog predsjednika gradskog parlamenta izabran Mladen Ilić iz SNSD-a, čime je Banjaluka dobila najmlađe rukovodstvo u svojoj istoriji.

Za potpredsjednika Skupštine grada izabran je Saša Čudić, odbornik iz reda nacionalnih manjina.

Gradonačelnik Draško Stanivuković naglasio je da nema mjesta skepticizmu zbog činjenice da grad vode mladi ljudi i da imaju istorijsku šansu, te pozvao predsjednika Skupštine na saradnju u interesu građana.

- Jesmo mladi, ali i ambiciozni i željni dokazivanja. Moramo  dokazati da politika neće biti prepreka našoj saradnji. Politički pritisak me nikada nije zaustavio. Ne bih bio protiv ni da moja partija glasa za izbor gospodina Ilića, jer to znači da dajemo šansu mladom čovjeku, kao što su Banjalučani meni dali šansu. Pred nama su veliki izazovi i siguran sam da ih zajednički možemo savladati - poručio je Stanivuković.

Stanivuković je govorio i o sprečavanju sukoba interesa, o nespojivosti funkcija i neminovnim uštedama u gradskom budžetu koje će uslijediti u narednom periodu, kao i o primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi koji ograničava broj zaposlenih u organima lokalne samouprave, te da će ovaj sastav Gradske uprave biti najskromniji i najefikasniji do sada.

On je dodao da je spreman da poštuje skupštinsku većinu, ali da, isto tako, očekuje od Skupštine da poštuje izbor građana za gradonačelnika i da uvaži njegove ideje koje će biti na dobrobit svih građana Banjaluke. Spreman je, kaže, da otvori vrata za sve dobre ideje, bez obzira na to od koga dolaze, jer građani i njihovi interesi moraju biti iznad svega.

Novoizabrani predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić izrazio je zahvalnost svim građanima koji su mu dali povjerenje na posljednjim lokalnim izborima, kao i odbornicima koji su podržali njegov izbor.

- Nastojaću da ovu odgovornu funkciju u narednom periodu obavljam na najbolji mogući način, prije svega u interesu građana - naveo je Ilić.

Ilić je rekao da je prva sjednica prošla u najboljem redu.

- Stanivuković i ja dolazimo iz dva različita politička bloka,  ispred nas je mnogo posla i teška godina zbog krize izazvane virusom korona. Svjedoci smo mnogih projekata koji su urađeni u gradu u prethodnom vremenu, tako da je moj stav, kao i stav koalicione skupštinske većine, takav da nastavimo u tom pravcu, ali ne možemo i ne treba da ignorišemo legalno izabranog gradonačelnika. Poštovaćemo jedan drugog, sa moje strane sam siguran u to. Iskreno se nadam dobroj saradnji sa kabinetom gradonačelnika - kazao je Ilić.

Odbornik SNSD-a Marinko Umičević upitao je da li je u ovom trenutku korisno razrješenje dosadašnjih načelnika, jer bi u tom slučaju, prema njegovom mišljenju, grad ostao bez rukovodilaca odjeljenja. Stanivuković je rekao da nema bojazni za funkcionisanje Gradske uprave, a da ovakvu proceduru nalažu važeća zakonska akta.

Skupština je konstatovala prestanak mandata odbornicima, načelnicima, funkcionerima i službenicima zbog isteka mandata na koje su izabrani, dok je sekretar Skupštine grada razriješen dužnosti iz istog razloga. Za vršioca dužnosti sekretara Skupštine ponovo je imenovan Igor Šukalo do održavanja konkursa za ovo mjesto. Stanivuković je zatražio da se sa dnevnog reda skinu tačke izbora zamjenika gradonačelnika i imenovanja vršilaca dužnosti u odjeljenjima Gradske uprave, obrazlažući to činjenicom da još nije donesena nova sistematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi.

Odbornici

Gradsku Skupštinu čini 31 odbornik, a većinu 19 odbornika iz SNSD-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, te dva samostalna odbornika i nezavisni odbornik iz reda nacionalnih manjina Saša Čudić.

Vodeći je SNSD sa devet mandata, a slijedi PDP sa sedam mandata. Socijalistička partija Srpske "Budućnost Srpske" i Ujedinjena Srpska osvojili su po tri mandata, a DNS, DEMOS i Socijalistička partija po dva. Po jedan odbornički mandat u Skupštini imaju SDS i Narodni pokret "Banjaluka zove".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana