Konkurs za idejno rješenje za centralno gradsko spomen-obilježje

Srna
Konkurs za idejno rješenje za centralno gradsko spomen-obilježje

BANjALUKA - Gradske vlasti Banjaluke raspisale su međunarodni opšti konkurs za izradu idejnog rješenja za centralno gradsko spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, koje će grad dobiti nakon gotovo tri decenije.

"Konkurs je simbolično objavljen juče na 30. rođendan Republike Srpske, što je prvi korak ka tome da se prostor poznatog žKraševog parkingaž - Trg srpskih junaka, u srcu našeg grada, preuredi i postane velelepni trg posvećen našim herojima", saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Draško Stanivuković pozvao je sve zainteresovane da učestvuju na ovom konkursu kako bi Banjaluka kroz dizajn memorijala dobila bezvremenski spomenik koji će odati počast poginulim i nestalim borcima.

"Očuvanje istorije, njena promocija, dalje obrazovanje građana i posjetilaca, te njegovanje pripadnosti i zahvalnosti pokretačka su načela grada Banjaluke za stvaranje savremenog javnog prostora u kojem će se naći ovaj projekat od nacionalnog značaja", naveo je Stanivuković.

U gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje naveli su da je konkurs raspisan u želji da se dobije kvalitetno vajarsko-arhitektonsko multifunkcionalno rješenje spomen-obilježja integrisano u savremeni javni prostor Trga srpskih junaka, kao simbol ponosa, trijumfa, slobode, života i zahvalnosti poginulim i nestalim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Grad Banjaluka je raspisao konkurs s ciljem da se kroz valorizaciju više pristiglih prijedloga pronađe najkvalitetnije i najbolje rješenje.

Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 11. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana