Konjica patrolira banjalučkim ulicama VIDEO

Jasmina Salopek
Konjica patrolira banjalučkim ulicama VIDEO

BANjALUKA – Pažnju građana ovih dana privukla je patrola konjice Jedinice žandarmerije MUP-a Srpske koja u okviru svog redovnog posla patrolira ulicama centra Banjaluke.

-Jednu patrolu konjice čine dva službena konja i dva policijska službenika. Ruta patrole je područje šireg centra grada, prevashodno lokacije štićenih objekata i lokacije sa velikom frekvencijom građana.

Patrola konjice redovno patrolira više puta sedmično, zavisno i od vremenskih uslova, a sastavni je dio i značajnih događaja na kojima se okuplja veći broj građana (održavanje utakmica, festivala, koncerata, većih skupova građana i slično) – rekli su nam u MUP-u.

MUP Republike Srpske je 2017. godine sistematizovao Jedinicu žandarmerije – konjicu, koja je organizovana pri Upravi policije i počela sa radom 2018. godine.

Jedinica je smještena u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima i čine je obučeni policijski službenici i pripadnici Žandarmerije koji brinu o konjima preuzetim iz prnjavorske ergele „Vučjak”.

Konjica je prvi put je patrolirala ulicama Banjaluke  u septembru 2020. godine.

-Najmlađa Jedinica Ministarstva je uveliko operativna. Danas je ubjedljivo jedna od omiljenih među najmlađina, ali i starijim geneacijama - reklu suu MUP-u.

Republika Srpska tako se priključila Srbiji, ali i 40 odsto zemalja u svijetu koje u sastavu policije imaju konjicu.

U Konjičkoj jedinici žandarmerije istakli su ranije da će 99 odsto njihovog posla na ulicama Banjaluke biti preventivna djelatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana