Komunalna oprema često na meti vandala: Uništavaju znakove i kradu poklopce sa šahtova

Sara Bojanić
Komunalna oprema često na meti vandala: Uništavaju znakove i kradu poklopce sa šahtova

BANjALUKA - Uništavanje komunalne opreme i saobraćajne signalizacije česta je pojava u gradu, a samo tokom prošle godine za sanaciju ovih oštećenja izdvojeno je oko 54.000 maraka.

Potvrdili su to za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za komunalne poslove u Gradskoj upravi i dodali da šteta najčešće nastaje usljed saobraćajnih nesreća, ali i zbog nesavjesnih pojedinaca koji namjerno uništavaju gradsku imovinu.

- Na udaru vandala najčešće je vertikalna saobraćajna signalizacija, a građani nerijetko prijavljuju i nedostatak poklopaca na šahtovima - rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Dodali su da su dežurnoj službi Odjeljenja za inspekcijske poslove, ali i Odjeljenju komunalne policije u januaru ove godine prijavljena dva slučaja oštećenja komunalne opreme od strane nepoznatih počinilaca.

Iz Gradske uprave još jednom su apelovali na sve sugrađane da čuvaju zajedničku imovinu, te da sve nepravilnosti prijave nadležnim gradskim službama putem aplikacije “Građanska patrola” ili direktno nadležnim odjeljenjima.

- Putem aplikacije “Građanska patrola” zaprimljeno je 98 prijava oštećenja komunalne opreme i saobraćajne signalizacije u toku 2021. godine - naveli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njihovim podacima, aplikacija trenutno ima više od 8.900 korisnika, a taj broj raste iz dana u dan.

- Aplikacija je sugrađanima dostupna od 26. aprila 2018. godine i namijenjena je za anonimnu prijavu oštećenja komunalne opreme i saobraćajne signalizacije koje je potrebno sanirati - rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Milanka D. iz naselja Obilićevo kazala je da nerijetko primjećuje uništene ili oštećene saobraćajne znakove u gradu, naročito nakon vikenda.

- Pretpostavljam da se dešava da pijani vozači namjerno ili nenamjerno oštećuju saobraćajnu signalizaciju, ali to može biti veliki bezbjednosni problem, ne toliko Banjalučanima, koliko posjetiocima iz drugih gradova. Mislim da bi nadležne službe trebalo da urade nešto kako bi ovu pojavu smanjile na minimum - rekla je ova Banjalučanka.

Kazne

Iz Odjeljenja za komunalne poslove pojasnili su da se novčane kazne za fizička lice kreću od 100 do 1.000 KM.

- Za fizičko lice novčana kazna za uništavanje ili oštećenje komunalne opreme i saobraćajne signalizacije kreće se od 200 do 1.000 KM. Novčanom kaznom od 500 do 7.000 KM biće kažnjeno pravno lice, a odgovorno lice u pravnom subjektu kaznom od 200 do 1.800 KM - pojasnili su iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana