Komunalna oprema često na meti vandala: Uništavaju klupe i saobraćajne znakove

Jana Kezić
Komunalna oprema često na meti vandala: Uništavaju klupe i saobraćajne znakove

Uništavanje komunalne opreme u gradu sve je češća pojava, o čemu svjedoči i podatak da su samo u toku ove godine već utvrđena 82 slučaja uništavanje komunalne opreme i saobraćajnih znakova, dok je u prošloj godini zabilježeno 209 nepravilnosti.

Potvrdili su to za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za komunalne poslove u Gradskoj upravi, gdje su istakli da su saobraćajni inspektori tokom ove godine na saobraćajnim znakovima utvrdili 47 nepravilnosti, a na oznakama autobuskih stajališta 35.

Uprkos stalnim apelima nadležnih službi da se čuva komunalna oprema, jer se finansira iz gradskog budžeta i služi svim stanovnicima, obijesni pojedinci je uništavaju ispisivanjem grafita, lakovima u spreju i lijepljenjem naljepnica. Na meti vandala najčešće su saobraćajni znakovi, klupe, kante za smeće, dječija igrališta, koja oštećuju pod okriljem noći.

- U toku prošle godine saobraćajni inspektori su utvrdili 209 nepravilnosti na saobraćajnim znakovima i oznakama autobuskih stajališta - kazao je saobraćajni inspektor Kosta Marjanović za “Glas Srpske”.

Pojasnio je da je tokom 2022. godine utvrđeno 109 nepravilnosti na saobraćajnim znakovima, dok je na oznakama autobuskih stajališta zabilježeno 100 nepravilnosti.

- Najčešće nepravilnosti podrazumijevaju oštećenja tabli saobraćajnih znakova, obaranje stubova sa saobraćajnim znakovima, oštećenja istih na kojim su postavljeni saobraćajni znakovi kao i obaranje i oštećenja stajališnih oznaka - kazao je Marjanović.

Pojasnio je da podatke o tome koliko je oštećen budžet grada, te kakav je trend u ovoj godini u odnosu na prošlu kada je riječ o broju oštećenja na signalizaciji, imaju upravljači puta.

- Pored saobraćajne inspekcije, nadzor nad saobraćajnom signalizacijom vrše i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Policijska uprava Banjaluka te da nepravilnosti dostavljaju direktno upravljaču puta, tako da navedeni podaci mogu odstupati - kazao je Marjanović.

Danica Kerkez iz naselja Borik kaže da tokom šetnje gradom često primjećuje uništene ili oštećene saobraćajne znakove u gradu.

- To se posebno vidi nakon vikenda. Pretpostavljam da se dešava da pijani vozači namjerno ili slučajno oštećuju saobraćajnu signalizaciju, ali to može biti veliki bezbjednosni problem - rekla je Kerkezova.

Sa njom je saglasna i mještanka Lauša Ljubica Pekić.

- Pojedinci uništavaju javnu imovinu, saobraćajne znakove, klupe, kante za smeće, a zbog njih ispaštamo svi. Mislim da se ovome može stati u kraj video-nadzorom ili češćim policijskim patrolama - kazala je Pekićeva.

Kazne

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ranije su pojasnili da se novčane kazne za fizička lice kreću od 100 do 1.000 KM.

- Za fizičko lice novčana kazna za uništavanje ili oštećenje komunalne opreme i saobraćajne signalizacije kreće se od 200 do 1.000 KM. Novčanom kaznom od 500 do 7.000 KM biće kažnjeno pravno lice, a odgovorno lice u pravnom subjektu kaznom od 200 do 1.800 KM - naveli su iz odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana