Komunalije nisu posao Centra za selo

Vesna Popović
Komunalije nisu posao Centra za selo

Banjaluka - Centar za razvoj i unapređenje sela mora biti okrenut zadacima iz svoje primarne nadležnosti a to su razvoj ruralnih područja i unapređenje poljoprivrede a ne da se bavi komunalnim poslovima kao što je izgradnja i upravljanje seoskim vodovodima.

Zato je Centar dobio zadatak da napravi model upravljanja vodovodnim sistemima, koji će biti predati ili preduzeću koje se bavi tom djelatnošću ili firmi koja će biti osnivana.

Izjavio je to juče gradonačelnik Slobodan Gavranović naglasivši da je takav zaključka donio Savjet za privredu, zapošljavanje, finansije i budžet na jučerašnjoj sjednici.

- Ocjena Savjeta je da Centar od tri miliona KM koje dobije iz budžeta, polovinu troši na radnu snagu i druge troškove što ostavlja vrlo malo novca za razvoj sela i unapređenje poljoprivredne proizvodnje - kazao je Gavranović.

Istakao je da je Skupština grada davno donijela zaključak o  reorganizaciji Centra za razvoj sela ali da se taj proces i dalje nije pomakao sa mrtve tačke.

- Bilo je predviđeno da Centar i Odjeljenje za komunalne, stambene i poslove saobraćaja naprave model upravljanja  seoskim vodovodima, koji će predložiti skupštini. Do danas nismo dobili nikakav prijedlog - objasnio je Gavranović.

Prema njegovim riječima, Savjet je razmatrao i prihvatio izvještaje o radu za 2015. i programe rada za ovu godinu Centra za razvoj i unapređenje sela, Turističke organizacije grada  i Gradske razvojne agencije.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić rekao je da je rješavanje problema upravljanja seoskim vodovodima neizvjesno.

- Imamo zaključak Skupštine grada da sve institucije koje se bave snabdijevanjem stanovništva vodom budu pod jednim krovom, ali  kompletni vodovodni sistemi nisu integrisani u jedinstvene tehnološke cjeline, kako bi po zakonu i bio red. Ne očekujem da će se u bliskoj budućnosti pronaći konačno rješenje za ovo pitanje -  naveo je Šarić.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da je program rada TOBL- a za ovu godinu usmjerena ka daljem razvoju turističke ponude grada.

- Prioritet će biti dalja promocija naše ponude na tržištima  na kojima nismo bili do sada prisutni u većoj mjeri, zapadne Evrope i Izraela. Nadamo se da ćemo krajem maja ugostiti članove svjetske asocijacije turističkih novinara kojima bi trebalo da predstavi ljepote Banjaluke - kazao je Barašin

Skupština grada

Sjednica Skupštine grada biće održana danas sa početkom u deset časova. Odbornici bi trebalo da razmatraju 41 tačku među kojima su izvještaji većine gradskih institucija, ustanova i preduzeća o radu i poslovanju za prošlu godinu, uz programe rada za 2016. godinu. Na dnevnom redu trebalo bi da se nađe i donošenju Regulacionog plana  za saobraćajno čvorište kod Kastela te izrada zoning plana područja posebne namjene "Park šume Starčevica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana