Komarovski golubovi mamili uzdahe

Danijela Stokanić
Komarovski golubovi mamili uzdahe

Banjaluka - Crveni komarovski golub uzgajivača Nikole Šiška iz Livna pobjednik je izložbe ovih ptica koja je organizovana juče u poznatom banjalučkom restoranu "Alas".

Njemu je pehar uručio organizator izložbe i najpoznatiji uzgajivač golubova na području grada Banjaluka, ali i šire, Stevan Trtić.

- Šiškov golub je zaista bio najljepši i zasluženo je osvojio veliki pehar. Nije bilo lako proglasiti pobjednika u konkurenciji od 120 golubova isključivo ove vrste. Izložba je privukla pažnju brojnih ljubitelja ptica i sitnih životinja iz grada, Republike Srpske i inostranstva - kazao je Trtić.

Ovu manifestaciju devetu godinu zaredom organizuje Udruženje uzgajivača i ljubitelja sitnih životinja Banjaluka. Svojevrsne eksponate izložilo je 35 golubara iz Slovačke, Mađarske, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Austrije, Republike Srpske i FBiH...

- Ponosan sam na izložbu, jer za nju zna cijela Evropa. Iz godine u godinu broj eksponata, izlagača i posjetilaca je sve veći. Inače, i mi redovno odlazimo u druge zemlje na izložbe ovog karaktera. Ovo je, između ostalog, bila prilika da ljubitelji ovih životinja međusobno razmjenjuju, kupuju i prodaju komarovske golubove - rekao je Trtić.

Peharima je nagrađeno nekoliko izlagača iz Njemačke, Srbije, Hrvatske i BiH.

Crni komarovski golub izlagača iz Njemačke Vladimira Čabraje na ovoj izložbi izabran je među pet najljepših. U svom kavezu, kako kaže, samo ovih golubova ima oko 80, ne računajući druge vrste ovih sitnih životinja.

- Konkurencija je bila jaka, jer su komarovski golubovi, ma koje boje bili, prelijepi - istakao je Čabraja.

Dervenćanin Milovan Martić na izložbi se predstavio sa deset golubova.

- Prvenstveno, ova izložba za nas ljubitelje komarovskih golubova je druženje, na kojem razmjenjujemo mišljenja i golubove. Ta vrsta golubova je vrh golubarstva - rekao je Martić.

Dodao je da se cijena ovih golubova kreće od 50 pa do 500 evra.

 

Loznički golub

Među gostima na izložbi bio je međunarodni sudija i instruktor Ratko Ivanković iz Loznice.

- Čast mi je što sam dio ove manifestacije. Imam oko 50 komarovskih golubova. Oformio sam rasu lozničkih golubova, koju sam stvorio ukrštanjem tri druge rase. Loznički golub je priznat u Evropi - istakao je Ivanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana