Komarci napast i u jesenje dane

Jasmina Perišić
Komarci napast i u jesenje dane

Banjaluka - Pojava komaraca, koja je atipična za ovo doba godine, iznenadila je stanovnike pojedinih naselja poput Starčevice i Ade ali ne i stručnjake. Oni ističu da nije često ali da osim ljeta i jesen odgovara ovoj napasti.

Stanovnik Starčevice Dalibor Vukić požalio se da tokom ljeta, nije bilo ove vrste insekata kao posljednjih sedmicu ili dvije.

- Nije mi jasno od kuda sada komarci, u oktobru, na svega nekoliko stepeni iznad nule. Ne pamtim da sam ikada u ovo doba godine imao toliko problema od komaraca. Ni ljeti nisam imao tridesetak uboda po rukama i nogama koliko ove jeseni. Žestok svrab i pravi plikovi od ovih sitnih krvopija znaju me trgnuti iz sna - kazao je Vukić.

Istakao je da je morao da kupi sredstva za uništavanje ove vrste insekata i premaze za kožu kako ga ne bi više boli.

U preduzeću "Eko-bel", koje je zaduženo za zaprašivanje komaraca,  kažu da je riječ o malom broju takozvanih kućnih komaraca, koje je privukla toplota i vlaga.

- Iako mi nismo na to navikli kao stanovništvo u regionu,  naročito u Vojvodini, Novom Sadu i Beogradu. Jeste neobično ali komarci nisu rijetkost u ovo doba godine. Ljudi su počeli da griju, a komarcima za polaganje larvi prijaju toplota i vlaga. Takođe ih ima tamo gdje je visok nivo podzemnih voda i u naseljima gdje su neriješeni problemi kanalizacije - rekli su u "Eko-belu".

Naglasili su da građani ne treba da se iznenade ukoliko se usred padavina, pojavi manji broj komaraca.

- S kišom često dolazi do izlivanja vode u podrumske prostorije, pa je moguće da se tu komarci pojave. Tu polažu jaja, gdje zbog vlage ne mogu da propadnu. Pije mjesec ih je bilo najviše u Česmi i Adi upravo radi faktora koje sam spomenuo, pa smo tada radili posljednje zaprašivanje, koje nije bilo najavljivano u medijima - kazali su u "Eko-belu".

Dodali su da se u ovoj akciji zaprašivao i dio naselja Paprikovac, Kuljani i Lazarevo.

- Sada ipak nema toliko komaraca, da bi vršili neke masovnije akcije uništavanja ove vrste insekata. Tokom čitavog proljeća i ljeta radili smo  larvicitne tretmane, jer lakše je ukloniti larve, nego dizati čitavu mašineriju za zaprašivanje komaraca. Pored ovoga radili smo minimalno dva velika tretmana i po potrebi po naseljima koliko je bilo zahtjeva - istakli su u  "Eko-belu".

Karakteristike

Komarci su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro, odnosno tokom noći, kada je izraženija vlažnost vazduha i niža temperatura. Nastanjuju sva područja na svijetu, osim polarnih područja, pustinja i područja viših od 1.500 metara nadmorske visine, ali najčešće ih ima u blizini vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana