Kolekcionar Bojan Ćosić sakuplja stare fotografije, knjige i odlikovanja: U potrazi za starinama obilazi sajmove i pijace

Ilijana Božić
Kolekcionar Bojan Ćosić sakuplja stare fotografije, knjige i odlikovanja: U potrazi za starinama obilazi sajmove i pijace

Strast sakupljanja starih fotografija, knjiga i odlikovanja, za koje su pojedini spremni da izdvoje čitavo bogatstvo, iz dana u dan sve je jača u kolekcionaru Bojanu Ćosiću, koji želi da sačuva nacionalno blago i vrati ga u Republiku Srpsku.


Ćosić je predsjednik Udruženja kolekcionara i istoričara “Denarijus Banjaluka”, a za “Glas Srpske” kaže da mu je faleristika hobi već 15 godina. Sa kolegama želi da očuva kulturno-istorijsko nasljeđe grada. 

- Cilj je da prikupimo i istražimo dosad neobjavljene materijale, te one zaboravljene na nekom prašnjavom ormaru ili tavanu. Obilazimo sajmove u Sloveniji, Bugarskoj, Austriji, Hrvatskoj i drugim zemljama. Primarno je izučavanje i skupljanje svih vrsta odlikovanja sa Balkana - rekao je Ćosić.

Najdraža mu je albanska spomenica koju su dobili oni koji su prošli albansku golgotu, a koja podsjeća na velika stradanja Srba.

- Ordeni i medalje su oličenje hrabrosti i časti i ponosan sam što ih posjedujem. Imam i druge vojne relikvije, kakva su odlikovanja iz perioda Austrougarske, koje je dijelio Franc Jozef sa početka 20. vijeka - rekao je Ćosić.

Naglasio je da se odlikovanja mogu naći na pijacama, ali da ih potomci češće donose na sajmove.

- Neprocjenjivo je kada znamo porijeklo odlikovanja, kad imamo kompletnu građu, orden ili medalju, zamjenicu ili minijaturu, originalnu kutiju i ukaz sa podacima o nosiocu odlikovanja - kazao je Ćosić.

Ovaj zaljubljenik u starine pronašao je dokument kojim gospođa iz Srbije upućuje supruzi bana Tise Milosavljevića izjavu saučešća povodom smrti majke.

- Takve dokumente skupljamo za knjigu koju planiramo da objavimo. Jedna od interesantnijih stvari što sam pronašao je poklon bana Tise Milosavljevića Petru Živkoviću, srpskom generalu, predsjedniku Vlade Kraljevine Jugoslavije. Riječ je o jedinstvenom primjerku koji je 70 godina bio u prašini, na starom ormaru u kući u Beogradu - rekao je Ćosić. Dodao je da je to ogroman album ušiven u zmijanjski vez, star 90 godina, sa ličnim potpisom i posvetom bana Milosavljevića Petru Živkoviću.

- Album čini 200 nikad neobjavljenih fotografija Vrbaske banovine. Njima ban pokazuje ljepote Vrbaske banovine i šta je sve izgrađeno za samo godinu od njegovog dolaska. Tu je i jedinstvena fotografija prvobitne verzije groba Petra Pecije - kazao je Ćosić.

Dodao je da čuva fotografije Špire Bocarića, bana Milosavljevića i tamburaša koje je ban volio da sluša.

- Pozvao bih sve koji imaju stare dokumente i predmete od istorijskog značaja dan nam se obrate kako bismo ih pokazali javnosti i sačuvali za buduće naraštaje - zaključio je Ćosić.

 

Gospodska ulica

Na aukciji u Njemačkoj Bojan Ćosić pronašao je fotografije Banjaluke iz Drugog svjetskog rata koje je fotografisao njemački oficir, a njegov praunuk je odlučio da ih proda.

- To su fotografije njemačkih vojnika sa lokalnim stanovništvom u Gospodskoj ulici, kao i fotografije Nijemaca kako jedu u Vladičanskom dvoru koji su bili pretvorili u kantinu - kaže Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana