Kod školskog zubara i za vrijeme raspusta

Katarina Šaponja
Kod školskog zubara i za vrijeme raspusta

BANjALUKA - Zubarske usluge za vrijeme raspusta pružaće nekoliko stomatoloških ambulanti u osnovnim školama, a tokom jula i avgusta radiće prema ljetnom rasporedu.

Tako će mališanima, ali i odraslim pacijentima biti dostupne usluge i tokom godišnjih odmora. Stomatolog Nevena Koščica rekla je za “Glas Srpske” kako je po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije neophodno dijete voditi na pregled neposredno po nicanju prvih zubića.

- Saradnja sa djecom u tom periodu je jako zahtjevna, ali kada se već tada upoznaju sa okruženjem, mnogo im je lakše kasnije ukoliko dođe do potrebe za nekom intervencijom - pojasnila je Koščica.

Prema njenim riječima, strah najlakše prevazilaze tako što vide pozitivno iskustvo nekog člana svoje porodice ili vršnjaka dok su na pregledu.

- Stanje zuba kod osnovaca u posljednje vrijeme je dosta loše, a na to utiču prerađena industrijska hrana, meka hrana, loše navike u ishrani, kao i slabo i neredovno održavanje higijene - istakla je Koščica.

Kako kaže, kada na to dodamo i neka sistemska oboljenja zbog kojih djeca moraju piti antibiotike, dobijemo sliku lošeg stanja u ustima.

- Ipak, bez obzira na to, svijest se dosta promijenila u narodu pa se roditelji češće javljaju, čim primijete neku nepravilnost - istakla je Koščica.

Kako su saopštili iz Doma zdravlja, stomatološka ambulanta u OŠ “Stanko Rakita” od 8. jula do 2. avgusta će raditi svakog radnog dana od 7.30 do 14.30 časova, a usluge će se pružati i djeci i odraslim pacijentima.

 - U periodu kada ambulanta ne bude radila zbog godišnjih odmora, stomatološke usluge djeca mogu dobiti u OŠ “Branko Radičević”, a odrasli pacijenti na lokalitetu Poliklinike - naveli su u saopštenju.

Kako kažu, ambulante u OŠ “Jovan Dučić” i u OŠ “Desanka Maksimović” od 1. jula do 30. avgusta neće raditi zbog ljetne organizacije rada Službe za stomatološku zaštitu njihove ustanove.

- U navedenom periodu djeca koja pripadaju ovim ambulantama stomatološke usluge mogu dobiti u OŠ “Borisav Stanković” ili OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” - istakli su iz Doma zdravlja.

Prema njihovim riječima, stomatološka ambulanta u OŠ “Branko Radičević” od 27. juna do 30. avgusta će raditi od 7.30 do 14.30 časova.

- Stomatološka ambulanta u OŠ “Ivo Andrić” od 20. juna do 30. avgusta će raditi svakog radnog dana od 7.30 do 14.30 časova, dok će ambulanta u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” od 1. jula do 2. avgusta, od 12. do 19. avgusta, te od 27.  do 30. avgusta raditi od 7.30 do 14.30 časova - pojasnili su u saopštenju.

U periodu kada ambulanta ne bude radila zbog godišnjih odmora, stomatološke usluge djeca mogu dobiti u OŠ “Ivo Andrić”.

- U OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” ambulanta će od 1. jula do 2. avgusta i od 19. avgusta do 30. avgusta raditi svakog radnog dana od 7.30 do 14.30 časova, dok će za vrijeme godišnjih odmora stomatološke usluge djeca moći da dobiju u OŠ “Branko Radičević” - istakli su iz Doma zdravlja.

Kako kažu, stomatološka ambulanta u OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” od 24. juna do 30. avgusta radiće od 7.30 do 14.30 časova, dok će u OŠ “Sveti Sava” od 1. jula do 30. avgusta biti otvorena od 7.30 do 14.30 časova.

- Stomatološka ambulanta u OŠ “Borisav Stanković” će od 8. jula do 9. avgusta i od 21. avgusta do 30. avgusta raditi od 7.30 do 14.30 časova, a od 1. do 5. jula i od 12. do 20. avgusta stomatološke usluge pacijenti mogu dobiti u OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” - istakli su iz Doma zdravlja.

Preporuke

Stručnjaci preporučuju da prva posjeta stomatologu uslijedi već oko prvog rođendana ili kada djetetu nikne prvi zub. Rane posjete su dobra praksa kako bi se kod djeteta na vrijeme identifikovali dentalni problemi u razvoju i pružili adekvatni savjeti roditeljima o pravilnoj njezi dječjih zuba. Važno je da roditelji pristupe prvom odlasku sa strpljenjem i pozitivno kako bi dijete steklo dobar prvi utisak. Na samom početku je potrebno da se razvije svijest o redovnim pregledima, koji u većini slučajeva pomažu u prevenciji karijesa i bolesti desni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana