Kočićev zbor u Stričićima: Čuvari tradicije - radionice, kulinarstvo, borba bikova

GS
Kočićev zbor u Stričićima: Čuvari tradicije - radionice, kulinarstvo, borba bikova

Drugi dan Kočićevog zbora, simbolično nazvan Sloboda, obilježila su brojna kulturna dešavanja.

U porti manastira Gomionica održan je Književni čas, a tradicionalno, posjetioci su mogli da uživaju u bogatoj gastronomskoj ponudi, ali i čuvenoj borbi bikova.

Bogata kulturno – gastronomska ponuda u šatoru Jablan, koji već drugu godinu u Stričićima postavlja grad Banjaluka, u saradnji sa Turističkom organizacijom RS, obuhvatila je i predstavljanje najdužeg vezenog peškira sa motivima zmijanjskog veza, koji je oborio svjetski rekord u tri kategorije.

- Imamo 155 motiva, dug je 31 metar i na njemu je radilo 42 vezilje. Od toga je bilo 12 djece, polaznika "Male škole zmijanjskog veza". Radili smo 8 sati, uspjeli smo da ga završimo, tako da smo ušli u 3 kategorije: kao najduži peškir, da u istom trenutku na peškiru je uvijek radilo 30 vezilja, pa smo imali po najvećem broju vezilja i imamo najbrže urađen peškir - Slobodanka Ristić Gašić, koordinatorka projekta "Dugin peškir u zmijanjskom vezu za svjetski rekord".

Polaznici "Male škole zmijanjskog veza", svoje radove ponudili su na humanitarnij prodajnoj izložbi.

- Sredstva su namijenjena djeci sa Daunovim sindromom i nama je jako drago što sredstva idu u humanitarne svrhe, zato smo se svi potrudili da izvezemo što više - navela je Sofija Puzigaća, polaznica škole.

Na ovoj manifestaciji, ipak, najvažniji su pisci, posebno oni koji slijede Kočićevo djelo. Tako je predstavljena knjiga "Zmijanjski pisci, Kočićevi sljedbenici", autora Vidosava Đurđevića i Grozde Regodić.

- U knjizi je ukupno 94 pisca, sabrano za nekih stotinjak godina, poslije Kočića, koji su Kočićevi sljedbenici - kaže Slavko Tanasić, predsjednik udruženja građana "Svjetionik".

Svaki pravi zbor začinjen je i ukusnim zalogajima, a očuvanje tradicionalnih recepata jedan je od osnovnih zadataka Turističke organizacije RS. Posebnu pažnju privukao je tradicionalni zmijanjski kolač, za koji ste mogli da dobijete i recept.

- Ima mjesta za sve o 7 do 107 i više godina i nadam se da će ponijeti dobra iskustva i da će biti naši ambasadori, koji će rado da nam se vraćaju - naveo je Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske.

Novi koncept Kočićevog zbora, obogatio je program i svakako privukao raznovrsniju publiku.

- Vidjeli ste da smo i Kočićev zbor rebrendirali, uz nove logotipe, nove poruke, neku novu pjesmu, tako da u korak je 21. vijeka, ali da ne gubi nit tradicije, koja je duga 58. godina - rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Posjetioci i sutra mogu očekivati bogat kulturno – umjetnički program, uz nadmetanje u tradicionalnim vještinama i sportovima, učešće padobranaca, finale borbe bikova i koncert grupe "One tri – Mrgude" na tvrđavi Kastel prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana