"Kočićev zbor" od 24. do 30. avgusta

Daniejla Bajić
"Kočićev zbor" od 24. do 30. avgusta

BANjALUKA – Najdugovječnija kulturna manifestacija u Banjaluci "Kočićev zbor", 55. godinu zaredom biće održana u tradicionalnom terminu - od 24. do 30. avgusta ove godine, odlučeno je na konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora ovog kulturno - umjetničkog događaja.

Prema načelnom programu, koji je danas usvojen na sjednici Odbora, manifestacija će biti otvorena 24. avgusta, prezentacijom projekta "Park priča i pričanja".

U okviru ovog projekta, na lokaciji ispred Narodne i univerzitetske biblioteke RS biće organizovano čitanje kratkih priča, uključujući i konzole na otvorenom na kojim će biti odštampane neke od Kočićevih pripovjetki.

U okviru manifestacije, pored već ustaljenih događaja, poput svečane akademije i književnih večeri (besjede, predstavljanje mladih pisaca, satira i drama), biće priređene i zanimljive izložbe poput one pod nazivom "Kočić i njegova porodica u fotografijama", u okviru koje će biti izloženo 30 starih fotografija, izloženih u parku nazvanom po našem velikom piscu.

Osim toga, u planu je otvaranje treće uređene kuće na Kočićevom ognjištu u Stričićima, gdje će bitio držana i centralna manifestacija, zatim festival zmijanjske pjesme, takmičenje u narodnim vještinama, borba bikova za nagradu "Jablan" i Džipijada.

U okviru priprema za organizaciju ove manifestacije, grad Banjaluka će u narednim danima raspisati javni poziv za dodjelu "Kočićeve nagrade" za 2020. godinu, i to za cjelokupnio djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana