"Kočićev zbor" od 23. do 25. avgusta, pogledajte program

GS
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA- Organizacioni odbor za obilježavanje 59. "Kočićevog zbora" danas je na sjednici usvojio program ove manifestacije posvećene srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, koja će ove godine trajati od 23. do 25. avgusta.

Iz Gradske uprave saopšteno je da će prvi dan "Kočićevog zbora" nositi naziv "Dan istine", drugi "Dan slobode", a treći "Dan otadžbine".

Svečano otvaranje zakazano je za 23. avgust u Parku Petar Kočić, kada će biti položeni vijenci na spomenik ovom srpskom književniku i narodnom tribunu.

Tada će biti dodijeljena i nagrada "Zmijanjče", koja se svake godine dodjeljuje mladim piscima iz osnovnih škola iz cijele Republike Srpske.

Prvog dana, 23. avgusta, biće otvorena izložba "Petre, đe si da nas vidiš?" autora Perice Ivanovnića na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dok će centralnom ulicom od 10.45 časova prodefilovati glumci koji će govoriti Kočićeva djela.

Istog dana biće upriličen i Sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, dok će u večernjim časovima u Kulturnom centru Banski dvor biti održana premijera filma o Đuri Damjanoviću autora Milane Majar, a u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Drugog dana manifestacije biće upriličeni raznovrsni sadržaji u Stričićima na Manjači, gdje će kultura i tradicija sa Zmijanja biti predstavljena na zborištu "Kod Jablana" u gradskom šatoru.

Svi posjetioci, navodi se u saopštenju, imaće priliku da učestvuju u radionici zmijanjskog veza, koja je predviđena za sve građane, a biće priređena i izložba autora Sanje Bajić "Tragovi".

Tokom istog dana svi posjetioci imaće priliku da prisustvuju i modnoj reviji koja je inspirisana zmijanjskim vezom, kao i školici ovog veza. Osim toga, biće upriličeni domaća tradicionalna kuhinja i radionice, izlaganje i prodaja domaćih proizvoda, izložba likovnih djela autora Perice Jovanovića, te druženje sa piscima.

"Tog dana na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu `Jablan`. Ove godine dio programa biće i u manastiru Gomionica, gdje je predviđeno polaganje cvijeća na spomen-ploču ocu Gerasimu, a nakon toga i književni čas u porti manastira", piše u saopštenju.

U večernjim časovima, na tvrđavi Kastel biće održano veče satire i stendap komedije, a nastupiće stendap komičar Goran Vinčić.

Završnog trećeg "Dana otadžbine" u nedjelju, 25. avgusta, u Stričićima u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice biće služena liturgija, a nakon toga položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima u Stričićima.

Bogat kulturno-umjetnički program istog dana biće održan "Kod Jablana", odnosno u gradskom šatoru, kada je predviđena i zdravica gradonačelnika, te dodjela "Kočićeve nagrade" ovogodišnjem dobitniku pjesniku Matiji Bećkoviću.

Od 13.00 časova predviđeno je i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, učešće padobranaca, te drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade "Jablan".

Pred početak ovogodišnjeg "Kočićevog zbora", u četvrtak, 22. avgusta, u Beogradu u Aleji velikana biće položeni vijenci na grob Petra Kočića i njegov spomenik u Čuburskom parku, a u večernjim časovima biće održano književno veče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana