Koalicija traži Stanivukovićevu ostavku

Jasmina Salopek
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Građani su nezadovoljni sadašnjim stanjem u Banjaluci, zbog čega su alarmirali SNSD-u da učini nešto po tom pitanju, ali i da pokrene smjenu gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Rekao je ovo predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić i dodao da uz podršku predstavnika koalicije u Skupštini grada, pokreće peticiju za opoziv Stanivukovića.

- On se poigrava funkcijom gradonačelnika, gradom i sudbinom građana. Zajedno sa svojim saradnicima, samovoljno, prekraja ulice, trgove, pravi zgrade i spomenike gdje hoće. Nikoga ne pita da li je saglasan sa njegovim odlukama, ni građane ni Skupštinu - istakao je Đajić.

Kako je rekao, Stanivuković se lažno predstavljao kao borac za pravdu.

- Građani koji mi se  svakodnevno obraćaju, pored svega ovog što sam naveo, ističu da je Banjaluka dobila jednog neobrazovanog gradonačelnika i ekipu nestručnog kadra - naveo je Đajić.

Potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić je rekao da volja za smjenu gradonačelnika Draška Stanivukovuća postoji, te da postoji mnogo razloga za ovaj korak.

- Razloga za njegov opoziv ima mnogo, a detaljno će biti precizirani kada se sazove Skupština koja je neophodna kako bi se, zajedno sa skupštinskom većinom, donijela inicijativa o pokretanju opoziva - rekao je Čudić.

Kako kaže, neki od razloga su nepodnošenje izvještaja rada gradonačelnika za protekli period, netransparentna politika, i još mnogo toga. 

Dodao je da postoji jedinstvo koalicije koja želi Stanivukovićevu ostavku. 

- Opoziv će biti pokrenut prije Nove godine - zaključio je Čudić. 

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić kazao je da su ove tri godine Stanivukovićevog mandata bile veoma izazovne i da se nikada nije desilo da Banjaluka ima ovakav politički disbalans. 

- S jedne strane imamo Stanivukovića, a sa druge strane skupštinsku većinu i između te dvije strane ne postoji nikakva usaglašenost i dogovor - pojasnio je Stanić.

Ujedinjena Srpska, kako je rekao Stanić, od početka traži transparentnost i "otvorene karte" kako grad i građane ne bi ispaštali. 

- Sve ono što nam stiže na sto pred sjednicu je veoma jednostrano pripremljeno i neshvatljivo. Nikada ne postoji mogućnost da se druga strana oglasi - dodao je Stanić. 

Istakao je da mnogi ne žele da rade po ovom principu niti da građani budu taoci ovakvog stanja u gradu. 

Odbornik Socijalističke partije Nikola Vukčević rekao je da će se Socijalistička partija rado odazvati na inicijativu za smjenu Stanivukovića.

-Prvo postoji volja naroda za smjenu, a onda nas ostalih. Kap koja je prelila čašu bilo je poskupljenje cijena parkiranja i biće odlučni u cilju - rekao je Vukčević. 

Prema njegovim riječima, Stanivuković nije imao zakonsko pravo na ovaj potez i samo je otežao funkcionisanje grada.

 

Zvanično prikupljanje potpisa za smjenu Stanivukovuća najavljeno je za sutra u 12 časova u Gradskom odboru SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana