Ko će prvi dobiti besplatne placeve u Banjaluci?

Katarina Šaponja
Ko će prvi dobiti besplatne placeve u Banjaluci?

BANjALUKA - Prvi besplatni placevi na kojima je planirana gradnja kuća biće dodijeljeni u naselju Motike, istakli su iz Gradske uprave.

Dodali su da će u prvoj fazi za dodjelu placeva moći da konkurišu mladi bračni parovi.

- Na Skupštini grada je predložena tačka za izradu plana parcelacije, tako da sama dinamika zavisi od Skupštine. Prva grupa placeva predviđena je u Motikama, dok su ostale parcele u obradi - istakli su iz Gradske uprave.

Dodali su da će plan parcelacije odrediti i samu veličinu placeva.

Riječ je o mjeri kojom će mladi bračni parovi, porodice sa četvoro i više djece i porodice poginulih boraca od grada dobiti besplatne placeve za gradnju stambenog objekta.

Uz besplatne građevinske dozvole očekuje se da će korisnici ostvariti uštede preko 50.000 KM što je približno jednako cijeni izgradnje kuće.

Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je izjavio da grad ima dosta zemlje u vlasništvu u Motikama, Česmi, Debeljacima te da je ideja parcelisati ovu zemlju i podijeliti građanima.

- To je gradska zemlja. Međutim, ne može biti poljoprivredno zemljište. Sa druge strane, ne može se od tog komada zemlje napraviti poslovna ni industrijska zona. Dakle, ta zemlja stoji prazna i mi moramo da je održavamo. Zato smo došli na ideju da to sve uredimo, isparcelišemo i na kraju podijelimo ljudima da prave kuće i ostaju u Banjaluci - kazao je gradonačelnik.

Predsjednik Udruženja sa četvoro i više djece, Jovan Radovanović pohvalio je ovu inicijativu, naglašavajući da će ova pomoć mnogo značiti porodicama, jer su cijene placeva visoke.

- U zavisnosti od lokacije placevi koštaju od 30.000 do 50.000 maraka. Predali smo spisak od oko 150 višečlanih porodica kojima je potreban plac, građevinska dozvola i legalizacija - rekao je Radovanović.

On je takođe apelovao na grad da nastavi sa podrškom i učini sve kako bi mladi ostali u zemlji, smatrajući da nema boljeg mjesta za život.

- Gradonačelnik radi u interesu građana, tako što izdvaja novčana sredstva za njih i to bi trebalo podržati - kazao je Jovan Radovanović.

Da za mnoge sugrađane ova inicijativa predstavlja značajnu priliku potvrdio je mladi Banjalučanin Marko Babić.

- Cijene nekretnina, ali i placeva su previsoke i bez ovakve pomoći teško da bih uspio obezbijediti sebi vlastiti krov nad glavom. Nadam se da će odluka biti u što skorije vrijeme realizovana, jer uskoro planiram da osnujem porodicu - istakao je Babić i dodao da dodjela placeva predstavlja veliki korak ka boljoj budućnosti.

Inicijativa

Gradonačelnik je nadležnim republičkim institucijama početkom oktobra prošle godine dostavio inicijativu za izmjenu Zakona o stvarnim pravima kako bi se realizovala ova humana ideja, od koje bi osim mladih bračnih parova, korist imale porodice poginulih boraca i višečlane porodice.

- Zaista je riječ o jednoj životnoj inicijativi za koju sam uvjeren da nema pristojnog čovjeka koji ne bi stao svim srcem uz ovako nešto - kazao je tada Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana