Književnik Miodrag Lazarević o nagradi Zlatna sova:Odrastanje kao inspiracija za Buncanje

Aleksandra Madžar
Književnik Miodrag Lazarević o nagradi Zlatna sova:Odrastanje kao inspiracija za Buncanje

Banjaluka - Do sada sam osvajao nagrade za aforizme, poeziju i priče, ali ova nagrada posebno mi znači, pogotovo što mi je ovo tek drugi roman, a objavio sam 13 knjiga.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" književnik Miodrag Lazarević iz Požarevca, čiji je roman "Buncanje" ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo "Zlatna sova".

Roman je predstavljen publici proteklog vikenda na Sajmu knjige "Banjaluka 2015", na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, a pored Lazarevića, o ovom nagrađenom djelu je govorio i član žirija i književni kritičar Mirko Vuković.

Promociju ovog, ali i drugih romana nagrađenih ovogodišnjom nagradom "Zlatna sova", "Grad za nezbrinutu djecu" Draga Tepavčevića iz Brizbejna i "U sjećanju na zaborav" autora Saše Kneževića iz Pala, pratio je veliki broj zaljubljenika u lijepu pisanu riječ koji su posjetili "Glasov" jubilarni Sajam knjige.

- Prvi roman "Kožna biljka" naišao je na dobar prijem kod čitalaca, pa je nagrada "Zlatna sova" dobar podsticaj za moje dalje pisanje romana. Nagrada je utoliko vrednija jer je učestvovao 61 autor, radovi su bili potpisani šifrom i do poslednjeg trenutka nije se znalo ko je prvi od trojice autora - priča Lazarević.

Sve poštovaoce pisane riječi u njegovom romanu, kako kaže autor, očekuje priča o dječaku kojeg je otac poslao u udaljenu varošicu, u srednju školu i internat.

- Uz puno događaja iz internata, tu je i sećanje na detinjstvo glavnog junaka, ali ono što je lajtmotiv romana jeste razmišljanje jednog tinejdžera o svetu koji ga okružuje - kazao je Lazarević.

Taj rani odlazak mladih od kuće u neku sasvim novu, nepoznatu sredinu, odražava se na njihov dalji psihološki razvoj, a Lazarević se upravo tim osjećanjem vodio dok je pisao.

Upravo ovaj dio priče bio je naročito interesantan prisutnima na promociji, koji su s pažnjom pratili Lazarevićevo i Vukovićevo izlaganje.

- Napustili su svoj topli, roditeljski dom i našli se u nepoznatom, na "ledu". Taj osećaj samoće, otuđenosti, iako je okružen ostalom decom, prati našeg junaka kroz čitav roman. Svaka značajna nagrada na neki način omogući brži put knjige do čitalaca, a Lazarević se nada da će i ovaj put biti tako.

- Svakako će uticati na veću čitanost, jer je žiri bio kompetentan, a knjigu objavljuje renomirani izdavač - smatra on.

Inspirisan i motivisan, Lazarević nastavlja dalje da piše.

- U planu je zbirka kratkih priča, dva romana, a možda i nastavak "Buncanja" - ističe književnik.

Ove godine o nagradi "Zlatna sova" odlučivao je žiri u sastavu Mirko Vuković, Duško Pevulja i Sanja Macura.

Jubilarni 20. sajam knjige "Banjaluka 2015" u organizaciji "Glasa Srpske" traje još danas, a večeras u 20 časova biće  zatvorene kapije ovogodišnjeg hrama knjige.

Literarna operacija

- Ovaj roman je zapravo jedna književna, literarna operacija na otvorenom mozgu. Pisac do kraja razgolićuje svog glavnog junaka adolescenta koji spoznaje najveće tajne i istine. To je dijete koje je razlučeno od porodice i odvedeno u neku planinsku palanku i tamo na taj najsuroviji način spoznaje život - rekao je o romanu član žirija Mirko Vuković, dodavši da "to nije život uživo, nego život naživo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana