Ključevi grada u rukama mališana

Danijela Stokanić
Ključevi grada u rukama mališana

Banjaluka - Povodom Nedjelje djeteta gradonačelnik Slobodan Gavranović uručio je juče ključeve grada učeniku petog razreda Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" jedanaestogodišnjem Vladimiru Milićeviću.

On će narednih sedam dana sa svojim drugarima iz škole simbolično upravljati najvećim gradom Srpske. Najmlađi gradonačelnik je na ovaj, kako kaže, njemu jako bitan događaj, došao limuzinom u društvu djevojčica i dječaka obučenih u uniforme ljekara, policajaca, karatista...

- Ključeve grada dobro ću čuvati. Već danas zajedno sa drugarima ću odlučili ko će koji posao obavljati, ali jedno je sigurno, o kulturi će voditi računa djevojčica - rekao je mladi gradonačelnik.

Obećao je da će se lijepo ponašati, kao i svaki gradonačelnik te da će onima, kojima bude potrebna pomoć, biti na raspolaganju u budućem periodu.

- Svako dijete ima pravo na život, obrazovanje, igru... Isto tako, ako neko vrši nasilje nad djetetom, pravo mališana je da se požali roditeljima kako bi mu pomogli. Međutim, njihova obaveza je da redovno odlaze u školu, slušaju roditelje te da se lijepo i kulturno ponašaju... - rekao je Milićević.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović istakao je da predajom ključeva grada djeci želi da promoviše sve ono što je sadržano u Povelji o pravima djeteta.

- Grad preuzima brigu o djeci i to stalno mora biti, kako njegova, tako i briga drugih institucija. Takođe, ovaj čin simbolično poručuje da je budućnost upravo u našim najmlađima - rekao je Gavranović.

Govoreći o pronatalitetnoj politici Gavranović je rekao da grad ulaže značajne napore da ona bude podržana.

- Pored toga, grad ima subvencionisanu cijenu boravka djece u vrtićima. Roditelji plaćaju samo dio od ukupnih troškova i to je jedna od snažnih mjera podrške za koju izdvajamo značajan novac na godišnjem nivou - naglasio je Gavranović.

Organizator ovog događaja bila je Gradska uprava u saradnji sa Udruženjem građana "Sva djeca svijeta".

Manifestacije

Nedjelja djeteta, osim ovog, biće obilježena brojnim manifestacijama. Udruženje "Sva djeca svijeta" organizovaće manifestaciju "Čarobni grad", a centralna svečanost je u petak, 9. oktobra, kada će biti upriličen kulturno-zabavni program u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana