Ključevi grada u dječijim rukama

Jovan Škrbić
Ključevi grada u dječijim rukama

Banjaluka - Gradonačelnik Igor Radojičić uručio je juče ključeve grada najmlađim sugrađanima koji će simbolično upravljati Banjalukom tokom Nedjelje djeteta.

Uvodni razgovor sa mališanima iz Osnovne škole "Zmaj Jova Jovanović" o pravima djece protekao je u šaljivom tonu. Učenici su dali simpatične odgovore na pitanje o njihovim pravima, u kojima su naglasili pravo na školovanje, na igranje i na posjedovanje kućnog ljubimca. Nakon toga Radojičić je simbolično predao ključeve grada i svoju funkciju učeniku petog razreda pomenute škole Vojinu Šajiću koji je, poput "pravog" gradonačelnika, samouvjereno iznio planove za period u kojem će imati mandat.

- Mislili smo da nabavimo više kontejnera, da se ne baca smeće po ulicama, da napravimo još parkova za životinje i više igrališta. Takođe, volio bih da bude još biciklističkih staza - naglasio je mali gradonačelnik nakon čega je pozdravio učiteljicu i cijeli razred.

Njegovi zahtjevi su oduševili i Radojičića, koji mu je kroz šalu ponudio saradnju.

- Možemo u utorak zajedno otvoriti jedno veliko igralište u Vodenom parku "Akvana", čiji donator je kompanija "m:tel", a igralište će sadržati vježbalište, prostor za igranje i trim-stazu - kazao je Radojičić.

Uručivanje ključeva grada djeci postalo je već tradicija.

- Ovo je Nedjelja djeteta, u kojoj treba da se posebno podsjetimo na sve ono što su prava i obaveze. Juče smo ugostili mališane iz vrtića sa kojima smo takođe pričali o ljudskim i pravima djeteta i pitali ih kakav grad treba da bude. Nadam se da će mladi gradonačelnik i njegovi načelnici narednih dana stvari držati pod kontrolom - rekao je Radojičić.

Nedjelja djeteta obilježava se od 3. do 8. oktobra.

Garaže

Igor Radojičić je kazao da je u proteklih osam godina broj registrovanih automobila povećan za oko 10.000.

- Rješenje je gradnja podzemnih i nadzemnih višespratnih garaža na nekoliko lokacija u centru grada kako bi se uklonili automobili sa ceste - kazao je Radojičić.

On je potvrdio da će, ukoliko bude potrebe, grijna sezona početi i prije 15. oktobra.

- S obzirom na to da temperature nisu previše niske, za sada nema potrebe za prijevremenim puštanjem grijanja - kaže Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana