Ključ grada Banjaluka kamen spoticanja

Vesna Popović
Ključ grada Banjaluka kamen spoticanja

Banjaluka - Priznanja koja dobijaju zaslužni pojedinci, udruženja i organizacije povodom 22. aprila, Dana grada, dogodine bi trebalo da budu dodjeljivana prema drugačijim kriterijumima, rezultat je jučerašnje višečasovne rasprave u Skupštini grada u vezi sa prijedlogom da predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović bude uručeno najviše gradsko priznanje, Ključ grada, sa poveljom "Počasni građanin Banjaluke".

Najviše primjedbi opozicije odnosilo se na to da ove nagrade ne bi trebalo da budu dodjeljivane visokim političkim funkcionerima zbog posla koji obavljaju, te da bi ta odredba trebalo da bude uvedena kao ograničenje kroz izmjene odluke koja definiše raspodjelu ovih priznanja.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da ima osnova da neke stvari budu promijenjene i precizirane u odluci koja propisuje dodjelu gradskih priznanja.

- Radi se o odluci Skupštine grada i ona treba da pripremi i usvoji novu odluku - rekao je Radojičić. 

Kazao je da je očekivano da bude debate zbog nekoga ko je politička ličnost, pogotovo u izbornoj godini.

- U nizu projekata imamo podršku Vlade RS, na čijem čelu je gospođa Cvijanović. Prijedlog je potpuno legitiman i vjerujem da će dobiti podršku. Logično je da pozicija bude za, a opozicija protiv - kazao je Radojičić.

Dodao je da ova administracija ima izvanrednu podršku Vlade RS u nizu kapitalnih projekata u gradu. 

- Jedan od njih je preseljenje hirurgije, tu je i pet projekata koje realizujemo sa "Putevima RS", među kojima je nastavak izgradnje Istočnog tranzita te puta kroz Bronzani Majdan, tu je i rekonstrukcija zgrade  Banskog dvora te sredstva za izgradnju vodovoda Crno vrelo - rekao je Radojičić.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac smatra da samo zato što je neko institucija premijera ne znači da zaslužuje gradsko priznanje.

- Obrazloženje komisije je bilo to da premijerka Cvijanović treba da dobije nagradu jer je "zadužila" Banjaluku zato što iz budžeta RS izdvaja sredstva za grad. To je njen posao i to je novac svih nas, niko ništa ne daje gradu - rekla je Savić-Banjac i istakla da njen stav nema veze sa činjenicom što je premijerka Cvijanović kadar SNSD-a.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanja za nagrade i priznanja Stanislav Palija rekao je da su prijedlozi  pripremljeni na osnovu odluke za dodjelu gradskih priznanja.

- Stav komisije je da tu odluku iz 2000. godine treba mijenjati. Trenutna odluka je neprecizna u nekim dijelovima. Jedna od promjena trebalo bi da ograniči broj nagrada koje mogu biti dodijeljene - rekao je Palija.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da su za dodjelu gradskih priznanja predloženi ljudi iz različitih oblasti i smatra da je komisija pri izboru dobro odradila svoj posao.

- Odluku o dojeli gradskih priznanja treba mijenjati jer je donesena 2000. godine. Ona mora biti preciznija sa jasnim kriterijumima da ne bi bilo proizvoljnih procjena i situacija - kazao je Talić.

Osim Cvijanovićeve, za dodjelu priznanja Ključ grada sa poveljom "Počasni građanin Banjaluke" predložen je i direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Goran Talić.

Leci

Komentarišući pojavu letaka u kojima se traži da ne plaćaju račune za grijanje "Eko-toplanama," Igor Radojičić je rekao da se radi o žalosnoj kampanji.

- Imamo problema sa dvije struje. Jedan je lobi koji je oštećen izgradnjom nove toplane, a drugi je politika jer je to izborna godina - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana