Klizišta stalna boljka Starčevice

Igor Pilipović
Klizišta stalna boljka Starčevice

Banjaluka - Mještani naselja Starčevica godinama muku muče sa klizištima, a svaka jača kiša ovaj problem vrati u prvi plan. Najveću glavobolju stanovnicima zadaju klizišta i odroni u ulicama Starog Vujadina i Koste Jarića.

Željko Z., koji stanuje u ulici Starog Vujadina, je rekao da on i njegove komšije strahuju svaki put kada pada kiša.

- Nikad ne znamo gdje će se aktivirati postojeće klizište ili se pojaviti novo - kaže Željko.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica Đorđe Knežević je kazao da klizište u ulici Starog Vujadina, u blizini Titovog brda, ugrožava stambene objekte, ali za njega još nije nađeno rješenje.

- Iz Gradske uprave su nam saopštili da u privatne posjede neće da ulaze. Jednostavno, kažu da ne mogu sve to da finansiraju, a ima dosta problematičnih dijelova - rekao je Knežević.

Dodaje da su klizišta, koja su ugrožavala ulice poslije poplava 2014. godine, većinom sanirana.

- Na Poniru smo imali problem, jer se nije moglo uopšte prolaziti ulicom. To je riješeno. Bilo je još nekih kritičnih tačaka, ali to je sve sanirano i možemo biti zadovoljni - rekao je Knežević. 

U ulici Koste Jarića na dva mjesta je oštećena saobraćajnica, koju svakodnevno koriste mještani ovog dijela naselja. Na dva mjesta se odronio asfalt, a kiša koja je juče padala, nije nimalo olakšala situaciju.

- Niko iz ulice Koste Jarića nam nije prijavio neke nove slučajeve da bi nam ukazao na problem - rekao je Knežević.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Zoran Novaković ranije je rekao da je za ovu godinu planirana sanacija deset klizišta.

- Poplave u 2014. godini prouzrokovale su 154 klizišta. Od toga je 89 na privatnim parcelama, a ostalo na javnim površinama. Do sada smo sanirali više od 30 klizišta - naveo je Novaković.

Dodao je da Gradska uprava ima pripremljenu projektnu dokumentaciju za oko 20 klizišta, od kojih bi polovina trebalo da bude sanirana ove godine.

- U ulici Koste Jarića već su vršeni neki radovi. U ovoj godini su planirani novi - rekli su u Gradskoj upravi.

Rupe na ulici

Mještani Starčevice muku muče i sa asfaltom u ulici Srpskih ustanika.

- Mislim da je ulica Srpskih ustanika jedna od najgorih trenutno u gradu, jer je više puta prekopavano, krpljeno, a i pojavilo se dosta rupa - rekao je predsjednik Savjeta MZ Starčevica Đorđe Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana